banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Egyszerű trükkel kerülik el a kínai online kereskedők, hogy vámot fizessenek az EU-ban

Úgy osztják el több csomagba a rendeléseket, hogy ne érjék el a vámköteles értéket.

Egyre inkább elárasztják a hazai piacot a Temu és a Shein kínai webáruházak olcsó és kétes minőségű termékei.Fotó: Agerpres

„A Temu és a Shein platformokat egyre több ügyfél keresi fel, mert olcsók, a kiszállítási idő pedig egyre csökken, már csak 7 és 15 nap között van” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak (ZF) Cornel Morcov, a Fan Courier kereskedelmi igazgatója.

A futárszolgálat havonta átlagban 1 millió csomagok szállít a két kínai online kiskereskedő vásárlóink, ami a teljes forgalmának 10-15 százalékát jelenti. Cornel Morcov becslései szerint a kínai kiskereskedőktől érkező csomagok értéke 20-30 euró körül mozog, 3-5 terméket tartalmaznak.

A termékeket Kínában gyártják, majd a két vállalat magyarországi és lengyelországi raktáraiba szállítják őket, ahonnan a hazai piacra kerülnek.

A Fan Courier a romániai piacvezető, azonban nem az egyetlen futárszolgálat mely a Temu és Shein webáruházaiból rendelt cikkek kiszállítását végzi. A ZF becslései szerint a két távol-keleti kiskereskedelmi vállalattól idén 600 millió euró értékű áru érkezik Romániába.

Minden, az Európai Unión kívülről érkező küldeményre vámot kell fizetni, ha az értéke meghaladja a 150 eurót. A Temu és a Shein ezt egy pofonegyszerű trükkel játssza ki, állítja Cristian Pelivan, a Romániai Online Boltok Egyesületének (ARMO) elnöke: a rendeléseket több csomagba osztják el, melyeknek az értéke nem éri a vámköteles küszöböt.

A legfrissebb adatok szerint a Temunak már 75 milliónál több ügyfele van az EU-tagállamokban. Ez egy elképesztő szám, figyelembe véve, hogy a kínai vállalat nagyjából egy év alatt toborozta őket. Az amerikai Amazon 181 millió uniós ügyféllel rendelkezik, azonban mintegy két évtizedes működés eredményeként.

A Temu és a Shein villámgyors terjeszkedésére és annak a helyi online kereskedőket sújtó hátrányaira már az Európai Bizottság is felfigyelt, a piaci szabályozás módosítását tervezi, hogy megzabolázza a két vállalatot.  

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?