A hazai lakosságnak csak 40 százaléka szokott online vásárolni

Ez az egyik legalacsonyabb arány Európában, míg Hollandiában, Dániában és Norvégiában a lakosság több mint 90 százaléka veszi igénybe az elektronikus kereskedelem szolgáltatásait.

A romániaiak közel 60 százaléka nem végez online bevásárlást, derül ki az Európai Bizottságnak az elektronikus kereskedelemre vonatkozó legújabb jelentéséből. Az emberek változatos okok miatt nem veszik igénybe ezt a szolgáltatást, derül ki a Ziarul Financiar által ismertetett jelentésből. Hozzávetőleg 40 százalék szeret a boltokban bóklászni, mások nem bíznak benne, hogy a termék a valóságban is úgy néz ki, mint a képen, hogy a pénzük eljut a kereskedőhöz, illetve, hogy megkapják majd az árut, egyesek pedig nem rendelkeznek egy online vásárlás lebonyolításához szükséges kompetenciákkal.Fotó: Pixabay

Románián kívül Olaszországban és Bulgáriában a legkisebb az elektronikus kereskedelem népszerűsége. Az éllovasok Hollandia, Dánia és Norvégia, ahol a lakosság több mint 90 százaléka veszi igénybe a webáruházak szolgáltatásait.

A tanulmány szerint a kelet-európai online kiskereskedelmi forgalom 14 milliárd eurót tett ki 2021-ben, míg Közép-Európában 70, Dél-Európában 118, Nyugat-Európában pedig 450 milliárd eurót.

Romániában 6,2 milliárd eurós összesített árbevételük volt 2021-ben a webáruházaknak, tavaly pedig, becslések szerint 7 milliárd euró.

Kapcsolódók

Kimaradt?