44 millió lej bevétele volt egy online kereskedőnek, egy lej adót sem fizetett utána

Az adóhatóság 1258, online kereskedelmet folytató magánszemélyt ellenőrzött adócsalás gyanúja miatt.

Az év első hét és fél hónapjában hozzávetőleg 60 millió csomagot adtak fel utánvétellel Romániában, írja a Ziarul Financiar. Az adóhatóság (ANAF) adatai szerint a küldemények összértéke 16 milliárd lej volt.Fotó: Agerpres

A csomagok száma még ennél is nagyobb lehetett, azonban mostanáig csak 39 gyorspostai szolgáltatásokat végző cég nyújtotta be az erre vonatkozó jelentést, márpedig az ágazatban jóval több vállalkozás tevékenykedik. A futárszolgálatoknak az idei évtől pontos kimutatást kell vezetniük az utánvétellel feladott csomagokról, hogy az adóhatóság hatékonyabban tudjon fellépni a feketén dolgozó online kereskedők ellen.

„Az év eleje óta 1258 ellenőrzést végeztünk olyan magánszemélyeknél, akik utánvétellen postáztak. A legnagyobb összeg, mely után nem adóztak, körülbelül 44 millió lej volt, amit egy magánszemély ért el, kozmetikumokkal, futárszolgálatok által folytatott online kereskedelem révén” – olvasható az ANAF tájékoztatásában.

Annak ellenére, hogy számos futárcég még nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek, az ANAF egyelőre nem bírságolt. Ennek az oka az, hogy a futárszolgálatoknak „új programokat kell alkalmazniuk, hogy nagy mennyiségű azonnali adatot tudjanak szolgáltatni.” Szakemberek szerint a valós idejű adatátvitelre és feldolgozásra az adóhatóság sincs felkészülve. Az ANAF az ígérte, hogy év elején beüzemel egy, a futárcégeken keresztül zajló online kereskedelmet monitorozó alkalmazást, azonban erre mindmáig nem került sor.

Kapcsolódók

Kimaradt?