Az energiaválság és a sertéspestis ára: kétszer drágább lehet a disznóhús

Románia egyik legnagyobb állattenyésztéssel foglalkozó gazdája (az Arad megyei Kürtösön), Dimitrie Muscă szerint megkétszereződhet a disznóhús ára a következő időszakban. Ennek oka többrétű: egyrészt az emelkedő energiaárak és a takarmány drágulása, másrészt az afrikai sertéspestis miatt, amely eddig is megritkította az állományt. A vállalkozó tájékoztatása szerint a hazai sértéshús-előállítás az országos fogyasztás mintegy 15 százalékát fedezi.

A nagyvállalkozó az Agerpresnek adott nyilatkozatában figyelmeztetett, hogy az élelmiszerek drágulása amúgy is felgyorsult, és várhatóan a sertéshús ára még nagyobb ütemben emelkedik. Hozzátette, hogy a legfontosabb tényező ebben a takarmány árának emelkedése, de nem kevésbé van hatással erre a villamos energia és a földgáz drágulása. Mint mondta, a vágóhidak, a tejgyárak, a pékségek nem működhetnek földgáz nélkül. A kukorica ára 1,5-1,6 lejre emelkedett, ráadásul a termés minősége nem is túl jó.

Elmondta, hogy a sertéshús ára valószínűleg megduplázódik a következő időszakban: a karaj és a tarja kilónkénti ára az eddigi 20-22 lejről 40 lejre emelkedhet.

Dimitrie Muscă szerint az afrikai sertéspestis romániai terjedése nagyban hozzájárult az áremelkedéshez: csökkent az állomány, jelen pillanatban az országban elfogyasztott disznóhúsmennyiség 85 százaléka importból származik.Fotó: Agerpres

A vállalkozását az Arad megyei Kürtösön működtető farmer nehezményezte, hogy a hatóságok nem tettek meg minden óvintézkedést a sertéspestis terjedésének megfékezéséért, még mindig a vaddisznók a pestis fő terjesztői.

„Nem fertőtlenítettek, nem ásták el az erdőben elhullott vaddisznókat. Minden európai országban erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megfékezzék és eltüntessék a sertéspestist. Nálunk egyértelműen bebizonyosodott, hogy a vaddisznók terjesztették el a betegséget, nem pedig a gazdaságok, ahol egyébként is könnyű beavatkozni: elejtik a beteg állatokat, és a probléma meg is oldódott” – fejtette ki a Dimitrie Muscă.

A vállalkozó megosztotta szélsőséges meglátását is, miszerint az országban fel kellene számolni a vaddisznóállományt, és néhány év múlva újra lehetne telepíteni őket, miután a sertéspestis teljesen eltűnt.

Tavaly egyébként több mint 20 ezer disznót öltek le megelőzés céljából Kürtösön. Dimitrie Muscă elmondta, tízmillió lejébe került az állomány helyreállítása, de most aggódik, mert senki sem garantálja neki, hogy a sertéspestis nem jelenik meg újra.  

Dimitrie Muscă kürtösi farmján összesen 50 ezer disznót és 3000 szarvasmarhát nevelnek, 7600 hektáron termelnek, és az előállított termékeket (hús- és tejtermékek) 36 üzletben dolgozzák fel és árusítják.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?