Brutális gázáremelést helyezett kilátásba a Gazprom

Az orosz Gazprom, Európa legnagyobb földgázszállítója kedden közölte, hogy az európai gázárak további hatvan százalékkal, ezer köbméterenként több mint négyezer dollárra emelkedhetnek télen, mivel a vállalat saját exportja és termelése tovább csökken a nyugati szankciók hatására – írta meg a Reuters alapján az Index.

Az Oroszországból érkező földgázgáz mennyisége idén jelentős mértékben csökkent, mivel az orosz–ukrán háború kirobbanása után bevezetett nyugati gazdasági szankciók vitákat váltottak ki az Északi Áramlat 1 gázvezeték berendezésével kapcsolatban. A gázárak ennek következtében megugrottak, emlékeztet a Reuters.

Az európai spotgázárak elérték a 2500 dollárt ezer köbméterenként. Óvatos becslések szerint, ha ez a tendencia folytatódik, az árak télen meghaladják a négyezer dollárt ezer köbméterenként – közölte a Gazprom.

Fotó: Wikipédia

A Gazprom július végén közölte, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezetéken egy második Siemens gázturbina működését is leállította, a felügyelő hatóság utasításának megfelelően, figyelembe véve a motor műszaki állapotát. A Gazprom tudatta, hogy ennek következtében az átmenő teljesítmény napi 33 millió köbméterre csökken, ez pedig csak a fele az addigi áramlásnak, amely már akkor is csak a normál kapacitás 40%-át tette ki, azóta pedig a teljes kapacitás 20 százalékával érkezik az orosz gáz Európába.

Romániába Bulgárián keresztül továbbra is érkezik az orosz földgáz. Miközben Moszkva az észak-európai országok vezetőinek az idegeivel játszik, minimálisra csökkentve a szállításokat az Északi Áramlat-1 vezetéken, addig a déli, Török Áramlat vezetéken keresztül zavartalan a gázellátás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?