banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Háromszor annyi élelmiszert importál Románia, mint amennyit külföldön értékesít

Az élelmiszeripar közel 5 milliárd euróval járult hozzá tavaly a külkereskedelmi mérleghiányhoz.

2,1 milliárd euró értékben exportált tavaly élelmiszert Románia, írja a Ziarul Financiar gazdasági napilap. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint ez 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi kivitelt.Fotó: Pexels

Az import jóval kisebb mértékben, 14,5 százalékkal nőtt, azonban a harmadát sem tette ki az exportnak. A kivitel értéke 6,8 milliárd euró volt, tehát a deficit 4,7 milliárdot tett ki.

A 15 legfontosabb élelmiszeripari kategória közül Románia csak egyben tud felmutatni pozitív egyenleget, étolajból többet exportálunk, mint amennyit importálunk.

A legnagyobb értékű, 700 millió eurót külkereskedelmi hiány a hús terén mutatkozik. Tavaly 976 millió euró értékben vásároltunk húst külföldről, de csak 239 millió eurónyit exportáltunk. Ez nagyrészt a sertéshús miatt van, amiből az elmúlt években drámai mértékben visszaesett a termelés.

„Románia 525 ezer tonnánál több disznóhúst importált. A gond nem a termelőknél van, hanem a hatóságoknál, mivel amíg teljesen hiányoznak az afrikai sertéspestis elleni intézkedések, addig előbbiek nehezen boldogulnak” – nyilatkozta Dana Tănese, a Román Hús Egyesület (ARC) elnöke.

Arányaiban a gyümölcsök tekintetében a legnagyobb a deficit: az export 99 millió euró volt tavaly, míg a behozatal ennek a hét és félszerese, 764 millió euró. A tej, tejtermékek, tojás és méz terén 527 millió euróval volt nagyobb az import az exportnál, a zöldségfélék tekintetében pedig 421 milliót tett ki a deficit.

A romániai élelmiszeripar alulfejlett voltát az tükrözi leginkább, hogy bár 3,6 milliárd euró értékben exportáltunk gabonát, addig a sütőipari termékek exportja csupán 26,7 millió euró volt, szemben a 131 millió eurós importtal.

Kapcsolódók

Kimaradt?