A térség államai közül Romániában költ legtöbbet élelmiszerekre a lakosság

A cseheknél 25, a magyarországiaknál pedig 55 százalékkal többet adunk ki ilyen célra.

Átlagban havi 146 eurót költenek élelmiszerre a romániai lakosok, legalábbis az Euromonitor piackutató cég adatai szerint. Közép-kelet-Európában ez a legmagasabb összeg.Sok pénzt hagyunk a szupermarketekben | Fotó: Agerpres/Xinhua

A legnagyobb tételt a húsfélék jelentik, 45,5 euróval, majd a zöldségek és a pékáru következnek 25,7, illetve 23,5 euróval. Tejtermékekre és tojásra 22,6, gyümölcsre 9,9, halra 6,1, édességekre pedig 4,7 eurót költünk. A felmérés még tavaly készült, az aktuális összeg minden bizonnyal lényegesen magasabb.

A régióban a bulgárok esznek a legolcsóbban, akik csak 82,1 eurót adnak ki ilyen célra. Ők húsfélékre csak 14,5 eurót költenek, harmadát a romániai összegnek. Az, hogy déli szomszédaink viszonylag keveset költenek élelmiszerre nem meglepő, elvégre Bulgária az Európai Unió legszegényebb tagországa.

A felmérésből azonban az is kiderül, hogy az élelmiszer olcsóbb, mint nálunk olyan államokban is, ahol az átlagkereset jóval magasabb. Magyarországon 93,8 euró/fő/hónap volt az élelmiszerre költött összeg azelőtt, hogy bedurvult volna az infláció.

A szlovákiaiak 140,2 eurót költenek a hasukra, a horvátok 128,9 eurót, a csehek pedig, akiknek a minimálbére nem sokkal marad el a romániai átlagfizetés mögött, 116,6 eurót.

A hazai termékkosár meglepően nagy értékének nem kizárólag a drágaság a magyarázata, állítják a szakemberek. Romániában a pazarlás sokkal inkább dívik, mint a térség más országaiban. A Cora áruházlánc egy felmérése szerint csak a különféle ünnepeket követően a romániai háztartások átlagban 16 kg élelmiszert dobnak ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?