Az export, mint mostohagyerek: a külkereskedelmi attasék 40 százalékát elbocsátották 10 év alatt

Már csak 83, a romániai termékek külföldi népszerűsítéséért felelős szakember dolgozik a követségeken. 

Magyarországnak külgazdasági minisztere is van, Romániának külkereskedelmi attaséból is sokkal kevesebb, mint amennyire szükség volna. Nyolcvanhárom kereskedelmi attasé dolgozik jelenleg az ország diplomáciai képviseletein, hozzávetőleg 40 százalékkal kevesebb, mint egy évtizeddel korábban. 2010-ben a kereskedelmi attasék száma még 133 volt. A drasztikus létszámcsökkenés okai az „intézményi közegben bevezetett szigorú takarékossági intézkedések” voltak, válaszolta a Gazdasági, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium (MEAT) a Ziarul Financiar (ZF) gazdasági napilap megkeresésére.A kolozsvári Farmec standja egy közel-keleti külkereskedelmi vásárban | Fotó: Facebook/Farmec

Rejtély, hogy miféle szigorú takarékossági intézkedésekre céloztak a  gazdasági tárca illetékesei, mivel Romániában az elmúlt években semmiféle valós, a közalkalmazotti szektor karcsúsítását célzó reform nem történt. A ZF a külügyi tárcánál is rákérdezett a kereskedelmi attasék számára, az eredmény pedig hűen tükrözte a román államigazgatás állapotát és színvonalát: a külügyesek a MEAT-tól eltérő adatot adtak meg. A Külügyminisztérium kimutatásai szerint Romániának 58 kereskedelmi attaséja volt 2021 végén, tanácsosi, illetve külgazdasági titkári minőségben.

Ha a gazdasági tárca információit tekintjük valósnak, akkor 76 külkereskedelmi tanácsos 54 országban dolgozik az ott működő követségeken és konzulátusokon, négyen Románia állandó EU-képviseletén tevékenykednek, hárman pedig Genfben, a Világkereskedelmi Szervezet mellett működő képviseletnél.

„Nem kifizetődő”

„Régebben voltak értékesítési munkatársak, kereskedelmi attasék a követségeken, akik promoválták a román termékeket. Ez nagyon fontos, a befektetett pénz sokszorosan térül meg az export révén” – nyilatkozta Eliodor Apostolescu, a 35 országban forgalmazott Gusto pufulecet gyártó cég vezérigazgatója.

Mircea Turdean, a kozmetikumokat gyártó legnagyobb romániai cég, a kolozsvári Farmec vezérigazgatója az mondja, a közelmúltban rákérdezett az egyik arab országba frissen kinevezett nagykövetnél, tudna-e segíteni abban, hogy megjelenjenek a szóban forgó piacon. A válasz nemleges volt, az illető követségen ugyanis a kereskedelmi attasé állást megszüntették. „Sokkot kaptam, s megkérdeztem, hogy miért, mivel minden európai országnak vannak a követségeken külkereskedelmi munkatársai” – mesélte az üzletember. A nagykövet szerint nem volt kifizetődő kereskedelmi attasét tartani a diplomáciai képviseletnél.

Mintha nem lenne elég, hogy az elmúlt években leépítették a romániai termékeket és szolgáltatásokat külföldön népszerűsíteni hivatott követségi személyzetet, 2020 decemberében leállították az Export Promoválási Programot. Ez Claudiu Năsui, akkori USR-Plusos tárcavezető műve volt, aki pénzszórásnak tartotta a programot.

„A folyamatban levő tevékenységeket Claudiu Năsui miniszter leállította, a 2021-es állami költségvetésből pedig csak 1,5 millió lejt különítettek el a program számára. Ugyanazon vezetőség megtagadta, hogy 2023-ig meghosszabbítsa a román gazdasági szereplők nemzetközivé tételét célzó programot (PNIT)” – tájékoztatott korábban a gazdasági minisztérium. 

Mindez meglátszik Románia külkereskedelmi mérlegének sanyarú, s ráadásul folyamatosan romló állapotán. 2021-ben az ország külkereskedelmi mérleghiánya 23,698 milliárd euró volt, 5,301 milliárddal, 29 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódók

Kimaradt?