Külkereskedelmi mérleg: katasztrofálisan indult az év

A deficit közel 950 millió euróval nőtt 2021 januárjához képest.

Rémes külkereskedelmi mérleget produkált Románia 2022 első hónapjában, annak ellenére, hogy a kivitel értéke 24,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 6,75 milliárd euró volt. Az import azonban sokkal nagyobb mértékben, 34,8 százalékkal nőtt, 8,88 milliárd euróra.Elszállt januárban a külkereskedelemi mérleghiány | Fotó: AdobeStock

Az 2,1 milliárd eurós deficitnek felel meg, ami az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 944,9 millió euróval haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

„Strukturális problémákról van itt szó. Az első az energiára vonatkozik: kőolajat importálunk, az utóbbi időben pedig egyre több gázt is. A másik probléma a mezőgazdaság. Bár ez az ország 80-100 millió embert tudna élelmezni, nem pedig 18 milliót, ahányan vagyunk, élelmiszeripari termékeket importálunk. (…) A harmadik számú probléma, ami szintén sokat nyom a latban a külkereskedelmi mérleghiány terén, a vegyipari termékek, köztük a műtrágya hiánya” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

A szakember szerint az élelmiszeripari termékek terén Románia külkereskedelmi mérlege a legrosszabb esetben is nullszaldós kellene legyen. A valóság teljesen más, januárban ugyanis az importált  mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értéke 679 millió euróval haladta meg az exportáltakét. Ez azt jelenti, hogy ez az ágazat volt felelős a deficit egyharmadáért januárban.

A helyzetet jól példázza, hogy bár az Európai Unió legnagyobb napraforgó termesztője, Románia napraforgómagot exportál, hogy finomítatlan olaj formájában vásárolja vissza, amiből aztán étolajat állít elő.

Az ország külkereskedelemi mérleghiánya 23,698 milliárd euró volt tavaly, 5,3 milliárddal több, mint 2020-ban.

Kapcsolódók

Kimaradt?