Az EU mintegy 300 milliárd eurót fordít a tartós globális fellendülés elősegítésére

Az Európai Bizottság szerdán, Global Gateway néven új európai startégiát jelentett be, amely 300 milliárd eurós beruházást mozgósít a digitális, energia- és közlekedési kapcsolatok fellendítésére, valamint az egészségügyi, oktatási és kutatási rendszerek megerősítésére világszerte.

A stratégiát bemutató szerdai sajtókonferencián Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: a Global Gateway mintája lesz annak, hogy tudja Európa a legrugalmasabban fejleszteni globális kapcsolatait.

A Global Gateway a beruházások ösztönzése érdekében összehozza az uniós intézményeket, a tagállamokat, az Európai Beruházási Bankot és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot továbbá a magánszektort.

Az elnök a múlt heti Ázsia-Európa találkozó (ASEM) keretében bejelentette: „a kiváló minőségű infrastruktúra kiépítésére vonatkozó stratégia összeköti a világot, tükrözi az EU értékeit, hangsúlyt helyez az átláthatóságra és a jó kormányzásra, valamint segíti azon cél elérését, hogy az EU 2050-ig megvalósítsa a klímasemlegességet”.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője szerint „a stratégia megerősíti a kapcsolathálózatok fellendítésére vonatkozó uniós elképzelést, amelynek nemzetközileg elfogadott szabványokon, és előírásokon kell alapulnia az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében”.

Von der Leyen azt is elmondta, hogy ez a stratégia egy igazi alternatívát képezne más országok hasonló jellegű stratégiáival szemben. Kína 2013-ban terjesztette elő az Új Selyemút tervként is ismert, Egy övezet, egy út kezdeményezést, amelynek célja elsősorban az Ázsia, Európa és Afrika közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése különböző infrastrukturális projektek révén. A nagyszabású terv, főként nyugati bírálói ugyanakkor úgy vélik, Kína befolyását kívánja növelni a különféle megállapodásokon keresztül.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?