banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Az EU azt javasolja, hogy kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-19 elleni védőoltás

Az Európai Unió azt ajánlja, hogy a koronavírus elleni védőoltások érvényességi idejét kilenc hónapra korlátozzák, aminek a tagállamok közötti utazások során lesz jelentősége. Emellett az Európai Bizottság a beoltottak előnyben részesítését is kéri – írja a Bloomerg.

Az Európai Bizottság szorgalmazza, hogy a tagállamok továbbra is fogadják az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával beoltottakat. Továbbá felszólítja az országokat, hogy nyissák meg határaikat azok előtt, akik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltást vették fel. Bevezetnék a védőanyagok érvényességi határidejének lejárta utáni oltásismétlést. Az EU-n kívüli utazásokra vonatkozó javaslatok részleteit ezután jelentik be.

Fotó: Borsi Balázs

Az uniós kormányok azon dolgoznak, hogy a biztonságos utazás érdekében egységes szabályozást alkalmazzanak, miután több egymással ellentétes döntés is született a vakcinák érvényességi idejét illetően. Az Európai Bizottság ezért olyan ajánlást fogalmaz meg, amit a tagországok gyakorlatba ültethetnek.

Európa legnagyobb fapados légitársasága a Ryanair részvényei 1,3 százalékkal csökkentek, míg a brit Easy Jet és a francia-holland Air France–KLM részvényei is estek a nap folyamán. Az uniós tagállamok közti egyenlőtlen átoltottsági arányok miatt az országok még a negyedik hullám végéhez közeledve is különböző erősségű korlátozásokkal küzdenek. Németországban kötelezővé tehetik egyes veszélyeztetett csoportok beoltását, Olaszországban korlátozó intézkedéseket alkalmaznak az oltatlanokra nézve, Dánia ismét kötelezővé tenné a védőmaszkok használatát, Ausztriában pedig háromhetes karantént rendeltek el a hatóságok.

Kötelező lesz negatív PCR-tesztet felmutatnia minden olyan beoltott utazónak, aki a WHO által jóváhagyott, de az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinát vette fel. A bizottság által „egyszerűsített megközelítésnek” nevezett eljárás értelmében az EU március 1-jétől az utazást teljes mértékben az utazó státuszától teszi függővé: a tagállamoknak csak olyan utazókat kell beengedniük, akik be vannak oltva, vagy már átestek a betegségen.

A negyedik hullám miatt ismét csökkent a repülések száma. Ezen a héten az Ausztriából induló jártatokon 39 százalékkal kevesebben utaztak a 2019-es szinthez képest. Ez háromszázalékos csökkenést jelent az OAG repüléskövető eszközének adatai alapján. Hasonló visszaesést figyeltek meg Franciaországban és Németországban is. A kudarc valószínűleg karácsonyig folytatódik, ez hatással lehet a jövő évi nyaralások is, amelyre általában év végén foglalják le a helyeket – mondta Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?