Európa lassan, de biztosan készül a második bezárt karácsonyra

Miközben Romániában a nemzeti ünnep közeledtével enyhítik a korlátozásokat, Európa ismét a lassan két éve tartó koronavírus-járvány középpontjává válik. A napi fertőzések új rekordokat döntenek, ezért a kontinens országai sorra vezetik be ismét a legszigorúbb korlátozásokat. Ezeket vesszük sorra.

Ausztria

Hétfőtől Ausztria az első nyugat-európai ország, amely újra országos zárlatot vezetett be – immár negyedszer – a koronavírus-fertőzések számának megugrása miatt.

A bécsi konzervatív kormány előbb a be nem oltottak mozgását korlátozta, múlt héten, ám mivel a napi fertőzések tovább emelkedtek, ettől a héttől tíznapos teljes zárlatot rendelt el. Nem nyithatnak ki a nem létfontosságú boltok, illetve zárva tartanak a bárok, kávézók, éttermek, színházak. Az emberek csak bizonyos feltételekkel hagyhatják el otthonukat, például ha dolgozni mennek, alapvető cikkeket vásárolnak vagy sétálnak. A kormány felszólította az embereket, hogy ha csak tehetik, otthonról dolgozzanak.

Alexander Schallenberg kancellár bejelentette, hogy február elsejétől kötelezővé teszik a vakcinát. Az osztrákok mintegy harmada oltásszkeptikus, köztük elsősorban a harmadik legnagyobb parlamenti erő, a szélsőjobboldali Szabadságpárt hívei. A korlátozások ellen szombaton mintegy 40 ezren tiltakoztak Bécs utcáin.

Belgium

Belgiumban szombattól ismét kötelező a védőmaszk viselése beltéren, még a kávézókban és éttermekben is addig, amíg a vendégek az asztalhoz érnek vagy onnan felállva mosdóba mennek. A korlátozások a korábbiaktól eltérően már nem 12, hanem 10 éves kortól érvényesek. Emellett a vendéglátóhelyekre csak a Romániában is használt digitális zöld igazolvánnyal lehet belépni.

Amennyiben lehetőség van rá, a belgáknak december közepéig heti négy, azt követően pedig heti három napot otthonról kell dolgozniuk. Alexander De Croo miniszterelnök bejelentette, hogy a teljes lakosság számára elérhetővé teszik a mostanáig időseknek fenntartott harmadik adag vakcinát.

Csehország

Csehország hétfőtől eltiltotta az oltatlanokat a legtöbb szolgáltatástól. A szállodákba, bárokba és egyéb vendéglátóegységekbe csakis oltási igazolvánnyal lehet belépni. Fodrászhoz, kulturális és sportrendezvényekre csak oltottak vagy a fertőzésből felépültek mehetnek be.  A cégeknek rendszeresen tesztelniük kell a be nem oltott dolgozókat, az iskoláknak pedig a gyerekeket.  A kormány az otthoni munkát javasolja, előreláthatólag februárig.

A korlátozások bevallott célja a vakcina felvételének ösztönzése. A cseh lakosság 58 százaléka teljes körűen beoltott, ami elmarad az EU átlagától (65,5%), miközben a napi fertőzések új rekordokat döntenek.Turisták a prágai Károly-hídon | fotó: Agerpres/EPA

Dánia

Ettől a hónaptól ismét kötelezővé tették az – uniós zöld igazolványt időben megelőző – dán „koronaigazolványt”, amely igazolja, hogy tulajdonosát beoltották vagy rendelkezik negatív teszteredménnyel. Az éttermekbe, kávézókba, idősek otthonába és a több mint 200 fő részvételével tartott beltéri rendezvényekre csak az igazolvány birtokában lehet belépni.

Franciaország

Franciaországban már július óta csakis oltási igazolvány felmutatásával lehet belépni a nyilvános helyekre, például színházakba vagy múzeumokba. Augusztusban kiterjesztették a kötelezettséget az éttermekre és a távolsági vonatokra is. Emmanuel Macron elnök szerint az oltási bizonyítványnak köszönhetően egyelőre szükségtelen egy újabb országos zárlat elrendelése.

Görögország

Hétfőtől a beltéri helyiségekben – éttermekben, mozikban, múzeumokban, edzőtermekben – csak azokat fogadják, akik rendelkeznek zöld igazolvánnyal. Ennek használata is korlátozott azokra, akik megkapták az oltást vagy nemrégiben felépültek a betegségből, a negatív teszt nem elég.

Azt is bejelentették, hogy a 60 év fölöttiek igazolványát érvénytelenítik, ha az emlékeztető oltás után hét hónappal nem kapják meg a vakcina harmadik adagját.

Hollandia

A hágai kormány a múlt héten – december 4-ig – elrendelte a bárok, éttermek és üzletek korai bezárását. Ugyanakkor az oltottság, a fertőzésből való közelmúltbeli felépülés vagy negatív koronavírus-teszt igazolása szükséges, ha valaki bárba, étterembe vagy legfeljebb 1250 fő részvételével zajló rendezvényre akar bemenni. A szurkolókat eltiltották valamennyi sporteseménytől.

A korlátozások elleni hétvégi tüntetések erőszakba torkolltak Hágában és Rotterdamban. A rendőrség több mint száz embert vett őrizetbe a Mark Rutte miniszterelnök szerint „tüntetésnek álcázott tiszta erőszak” nyomán.

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter kiállt a korlátozások mellett, és hangsúlyozta, hogy el akarják kerülni a legrosszabb forgatókönyvet, amikor a kórházakban nem állna rendelkezésre elegendő intenzív terápiás ágy. Hozzátette, hogy a holland kormány szigorítja a korlátozásokat, ha a fertőzések és a kórházi betegek száma tovább nő.

Németország

Azokban a régiókban, ahol a kórházi kezelések aránya meghalad egy bizonyos küszöböt, a nyilvános, kulturális és sporteseményekre, valamint az éttermekbe csak azok léphetnek be, akiket beoltottak vagy felépültek a Covid-19 betegségből.  Tömegközlekedési eszközökön és munkahelyen mindenkinek, aki nem kapott oltást, negatív teszteredményt kell bemutatnia.

Mérlegelik a teljes zárlat elrendelését, viszont – noha többen felvetették az osztrák példa követését – a döntési helyzetben lévő politikusok zöme egyelőre elutasítja a kötelező oltás gondolatát.„Covid-check” Németországban | fotó: Agerpres/EPA

Olaszország

Október 15. óta minden állami és magánszektorbeli dolgozónak kötelező bemutatnia az oltottságot, a fertőzésből való közelmúltbeli felépülést vagy negatív teszteredményt igazoló dokumentumot.

A 12 év fölöttiek csak a digitális zöld igazolvánnyal férhetnek hozzá a legtöbb szolgáltatáshoz és tevékenységhez. Az szükséges a különböző régiók közötti utazáshoz, de például fesztiválokon, vásárokon vagy akár magán partikon való részvételhez is.

Hétfőtől a negyven éven felüliek is megkaphatják a harmadik oltásdózist.

Portugália

A digitális zöld igazolvány szükséges az éjszakai klubokba és nagy rendezvényekre való belépéshez, valamint az utazáshoz.

Spanyolország

Madrid szinte az összes korlátozást feloldotta, de néhány régióban korlátozzák a bárok kapacitását, Katalónia pedig megköveteli az ügyfelektől az éjszakai klubokban az oltási igazolvány felmutatását.Fotó: Agerpres/EPA

Svédország

Miután az elmúlt hónapokban szinte minden korlátozást megszüntetettek, a stockholmi hatóságok december elsejétől ismét előírják az oltási igazolvány használatát a több mint 100 fős beltéri rendezvényeken.

Szlovákia

Szlovákiában hétfőtől az oltatlanok nem léphetnek be a vendéglátóhelyekre, nem vehetnek igénybe bizonyos szolgáltatásokat – például nem mehetnek fodrászhoz –, és nem vehetnek részt nyilvános rendezvényeken. Nem létfontosságú üzletekbe és bevásárlóközpontokba is csak oltottak léphetnek be.

A járvány által leginkább sújtott területeken az éttermek átállnak a kiszállításra/elvitelre, és zárva lesznek az olyan létesítmények, mint például az edzőtermek.  Az oltatlan munkavállalókat csak rendszeres negatív teszttel engedik be a munkahelyükre.

A korlátozások kimondottan az oltatlanokat veszik célba, azzal a bevallott szándékkal, hogy ösztönözzék a vakcina felvételét. Szlovákiában az átoltottság messze elmarad az európai átlagtól – a maga 45,3 százalékával az ország mindössze Bulgáriát és Romániát előzi meg –, a súlyos betegek körülbelül négyötöde oltatlan.

A korlátozásokat három hétre tervezik. Ugyanakkor Eduard Heger miniszterelnök közölte, hogy „intenzíven” mérlegelik az ausztriaihoz hasonló zárlatot, amelynek lehetőségét a kabinet még ezen a héten megvitatja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?