banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Az Európai Unió segítséget kérték a tálibok a dohai tárgyalásokon

Az afganisztáni tálib vezetés az Európai Unió segítségét kérte az ország repülőtereinek működtetéséhez a hétvégi dohai tárgyalásokon, ahol a tálibok ígéretet tettek arra, hogy lehetővé teszik a távozást azok számára, akik el akarják hagyni az országot – tájékoztatott hétfőn az Európai Unió külszolgálata.

Az Európai Unió az ideiglenes afgán kormány képviselőivel folytatott egyeztetéseken az afgán delegáció megerősítette elkötelezettségét az országot elhagyni kívánó külföldi állampolgárok és afgánok biztonságos utazásának garantálása és megkönnyítése mellett. Mind az unió képviselői, mind a tálibok hangsúlyozták az afgán repülőterek nyitva tartásának alapvető fontosságát.Tálib őr a kabuli repülőtéren | fotó: Agerpres/EPA

A tálibok továbbá arra is ígéretet tettek, hogy „általános amnesztiát” biztosítanak azoknak az afgánoknak, akik segítették a NATO és a szövetséges csapatok munkáját egészen a csapatok augusztus végi kivonulásáig. Emellett hangsúlyozták azt is, hogy elkötelezettek a terrorizmus minden formája elleni fellépés mellett.

Bár az Afganisztánnak nyújtott uniós fejlesztési támogatás felfüggesztését az EU nem szüntette meg, az EU küldöttsége – mint a hétfői tájékoztatásból kiderül – kész megfontolni, hogy az afgán nép javát szolgáló közvetlen pénzügyi segítséget nyújtson.

A dohai egyeztetésen az Unió felszólította az ideiglenes kormányt, hogy tegyen gyors, érdemi és konkrét lépéseket, olyan befogadó kormányzat létrehozására, amely az afgán társadalom etnikai, politikai és vallási sokszínűségét képviseli, és amelyben a nők és férfiak egyaránt vezető beosztásban vannak.

Az EU külszolgálata felhívta a figyelmet: a tálib küldöttséggel folytatott párbeszéd nem jelenti az ideiglenes afgán kormány elismerését, hanem az Unió operatív szerepvállalásának részét képezi az afgán nép támogatása érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?