Legalább 90 ember halt meg a kabuli robbantásokban

Joe Biden bejelentette, az USA csapásokat fog mérni a támadást végrehajtó Iszlám Állam terrorszervezetre.

Az afgán egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint legkevesebb 90 ember halt meg, és 150-en megsérültek a csütörtökön végrehajtott két robbantásban és azt azt követő tűzpárbajban. Az áldozatok között 13 amerikai katona és 28 tálib is van. Az öngyilkos merénylők a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtér déli részén található Abbey Gate-nél, illetve a közeli Baron Hotel nevű szállodánál robbantottak.

A támadások nem sokkal azután következtek be, hogy nyugati országok felszólították a repülőtér környékén napok óta az evakuálási repülőkre várakozó afgán állampolgárokat: hagyják el a környéket az Iszlám Állam lehetséges merényletének veszélye miatt.

A legalább tucatnyi amerikai életet követelő halálos támadás nem változtat az evakuációs terveken, az Egyesült Államok a hónap végéig kivonja csapatait Afganisztánból - mondta helyi idő szerint csütörtök délután a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök.

 „Be tudjuk és be kell fejeznünk ezt a küldetést, és meg is fogjuk tenni. Ezt az utasítást adtam. Nem fognak elriasztani a terroristák. Nem hagyjuk, hogy leállítsák a küldetésünket. Folytatjuk az evakuálást” - fogalmazott Biden a kabuli merényletekre reagáló beszédében.

Az Egyesült Államok július vége óta több mint százezer embert evakuált Afganisztánból. A külügyminisztérium közlése szerint csütörtökön nagyjából 1 000 amerikai maradt az országban, közülük körülbelül 700-an távozni szeretnének.

Biden hősöknek nevezte azokat az amerikai katonákat, akik életüket veszítették a támadásban. „Hősök, akik egy veszélyes, önzetlen küldetésben vettek részt, hogy megmentsék mások életét” - fogalmazott.

Csütörtök este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közleményben tudatta, hogy harcosai követték el a véres támadásokat. Biden kiemelte, hogy az Egyesült Államok csapásokat fog végrehajtani a támadásokért felelős csoport ellen. Az elnök azt mondta, hogy az Iszlám Államhoz tartozó létesítményeket fogják megcélozni az általuk választott helyen, az általuk választott pillanatban. Úgy fogalmazott: „Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Levadászunk titeket és meg fogtok fizetni”. Az elnök szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a repülőtéri támadás végrehajtásában a tálibok és az Iszlám Állam összejátszottak volna.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?