Még egy román állampolgárt sikerült kimenekíteni Afganisztánból

Kabulban rekedt román állampolgárok közül sikerült még egyet (a másodikat) kimenekíteni Afganisztánból a csütörtökről péntekre virradó éjszaka a román légierő által küldött katonai repülőgépen – tájékoztat a külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a román állampolgár az egyik NATO-ügynökség alkalmazottja, és a kabuli repülőtéren volt a gép érkezésekor. Vele együtt egy bolgár, egy brit és egy amerikai állampolgárt is kimenekítettek a román gépen.

A román légierő katonai gépe az éjszaka folyamán landolt a kabuli repülőtéren. Akárcsak az első alkalommal, a gép fedélzetén a katonai személyzeten kívül a román diplomáciai testület néhány alkalmazottja is jelen volt. Miután utasait felvette, a gép felszállt, és biztonságosan megérkezett Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba. A román állampolgár egyelőre Iszlámábádban marad, majd Romániába hozzák egy későbbi időpontban.

A román intézményközi válságstáb állandó kapcsolatban áll a Kabul különböző pontjain tartózkodó román állampolgárokkal és folytatja a közbenjárást a repülőtérre való eljuttatásuk érdekében – közölte még a külügy, hozzátéve, hogy a katonai gép továbbra is Iszlámábádban állomásozik, és készen áll visszatérni Kabulba, amint a kimenekítésre váró polgárok eljutnak a kabuli nemzetközi repülőtérre.

Az afgán fővárosban továbbra is ingatag a közbiztonság, a repülőtérre való eljutást a számos ellenőrzőpont és a nemzetközi repülőtérre eljutni kívánok nagy száma is nehezíti – áll még a külügy tájékoztatásában.

Az intézményközi válságstáb ugyanakkor indítványozta a Romániában tanuló afgán egyetemisták, illetve azoknak az afgán állampolgároknak az azonosítását, akik az évek során segítették az afganisztáni román missziók munkáját. Amennyiben sikerül felvenni velük a kapcsolatot, és eljutnak a kabuli nemzetközi repülőtérre, őket is evakuálják a román légierő gépén – derül még ki a tájékoztatásból.

(Nyitókép: védelmi minisztérium)

Kapcsolódók

Kimaradt?