banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A Hamász gratulált a táliboknak „az Egyesült Államok legyőzéséhez”

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet hétfőn „győzelemként” üdvözölte a tálibok afganisztáni hatalomátvételét, gratulált a táliboknak „az Egyesült Államok legyőzéséhez” – jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság hírportálja.

„Gratulálunk a muzulmán afgán népnek az amerikai megszállás leveréséhez az afgánok teljes földjén, és gratulálunk a tálib mozgalomnak és bátor vezetésének ehhez a győzelemhez, amely az elmúlt 20 év hosszú küzdelmének a csúcspontja volt” – írta közleményében az iszlamista szervezet.

„A Hamász sikereket kíván az afgán muszlim népnek és vezetőinek az egység, a stabilitás és a jólét elérésében Afganisztán és népe számára. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza: az amerikai megszállás és szövetségeseinek pusztulása azt bizonyítja, hogy a népek ellenállása, elsősorban a palesztin nép harca győzelemre fog vezetni” – folytatták közleményükben.

„Ma győznek a tálibok, akiket korábban elmaradottsággal és terrorizmussal vádoltak. A tálibok már okosabbak és realistábbak. Szembenéztek Amerikával és ügynökeivel, és megtagadták a félmegoldásokat. A tálibokat nem tévesztették meg a demokrácia és a választások szlogenjei és a hamis ígéretek. Ez tanulságot jelent minden elnyomott nép számára” – írta Twitter fiókjában Músza Abu Marzúk, a Hamász politikai hivatalának egyik tagja.

A Hamász a közelmúltban fényképeket tett közzé, melyeken Iszmáil Haníjének, a szervezet vezetőjének a találkozója látható a tálibok küldöttségével, amelyre a katari Dohában, a tálibok irodájában került sor.

Egy meg nem nevezett palesztin újságíró szerint az afgán delegáció „gratulált” a Hamász vezetőjének szervezete „győzelméhez” a májusban Izraellel folytatott 11 napos hadműveletben.

„A tálibok diadala felbátorítja a palesztin ellenállás csoportjait, köztük a Hamászt is” – mondta a meg nem nevezett palesztin újságíró a lapnak. „Ez azt mutatja, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei katonai képességeik ellenére legyőzhetőek.”

Ugyanakkor Ahmed Madzsdalani, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja kigúnyolta a tálibok győzelmét ünneplőket. Emlékeztetett rá, hogy a tálibok az afgán hadsereg ellenállása nélkül léptek be Kabulba, az afgán fővárosba, összhangban a velük tavaly aláírt dohai megállapodással, és az amerikai erők kivonásával Afganisztánból.

Madzsalani elítélte a tálibokat, olyan „sötét és brutális erőnek” nevezte őket, mint amilyen az Iszlám Állam és az al-Kaida. „Elsőként az arabok és a muszlimok fizették meg az árát ennek a szélsőségességnek és terrorizmusnak” – vélekedett a palesztin politikus.

(Nyitóképen: járőröző tálibok Kabul utcáin. Fotó: Agerpres/Xinhua)

Kapcsolódók

Kimaradt?