A kabuli repülőtér elleni dzsihadisa támadás veszélyére figyelmeztet Washington

Washington a kabuli repülőtér elleni dzsihadista támadás közvetlen veszélyére figyelmeztetett. Ez egybecseng azokkal a korábbi értesülésekkel, miszerint az Iszlám Állam esetlegesen merényletre készül a reptér térségében.

„Valódi, akut és folyamatos fenyegetésről van szó” – hangsúlyozta Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva. Mint mondta, a hírszerzés gőzerővel dolgozik azon, hogy kiderítse, honnan érkezhet támadás. Úgy fogalmazott, halálosan komolyan veszik a figyelmeztetéseket. Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója arról is beszámolt, hogy csak szombaton 7800 embert menekítettek ki a radikális iszlamista tálibok kezére került országból. Hozzáfűzte, hogy az evakuáció kezdete óta harmincezer embert vittek ki az országból.

Afganisztánban az Iszlám Állam is megvetette a lábát, a dzsihadista szervezet azonban ellenséges viszonyban áll a tálibokkal, akikkel a múltban többször is összecsaptak harcosai.

A Pentagon egyébként vasárnap közölte, hogy az amerikai kormány egy ritkán alkalmazott intézkedéssel bevonta a polgári légitársaságokat az evakuálási műveletekbe. Hat amerikai légitársaság 18 repülőgépét mozgósították erre a célra. A gépek nem Kabulba mennek, hanem a tranzitországokba kimenekített emberek szállítását végzik. A hadseregnek így nagyobb kapacitással mentheti majd az embereket az afgán fővárosból.Fotó: Agerpres/Xinhua

„Nem akarjuk, hogy menedékkérők álcája alatt ismét megjelenjenek nálunk a szélsőségesek” – jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök az afgán menekültek befogadásával kapcsolatban. „Mindent megteszünk a többi között a nyugati partnereinkkel Afganisztán stabilitásáért. De nem szeretnénk, hogy bármiben is megismétlődhessen nálunk az, ami a 90-es években, illetve a 2000-es évek közepén volt” – emelte ki Putyin.

Putyin egyben kifogásolta a nyugati országok azon elképzeléseit, hogy menekülteket telepítsenek át az Afganisztánnal szomszédos közép-ázsiai országokba a vízumkérelmeik elbírálásának idejére. „Mindez azt jelentené, hogy vízum nélkül mehetnek ezekbe az országokba, a mi szomszédainkhoz, miközben a Nyugat nem akarja őket befogadni vízumok nélkül? Miért kell ilyen megalázó módon megoldani a problémát?” – kérdezte Putyin. Ylva Johannson uniós biztos szerint azonban nem megoldás, hogy az EU addig tétlenkedik, amíg elérik a határait a menekültek. Szerinte az afgán menekülteket a környező országokban kell segíteni.

Az Egyesült Államok titokban megbeszélést folytatott néhány térségbéli országgal a tálibok megtorlásától tartó, amerikai kormánynak dolgozó afgánok ideiglenes befogadásáról. Putyin elfogadhatatlannak tartja ezt, tekintettel arra, hogy országa vízummentes utazási rendről szóló megállapodásokat kötött ezekkel a közép-ázsiai államokkal.

Szergej Lavrov belügyminiszter szerint Afganisztán új urai egyelőre tartják magukat a nyilatkozataikban tett ígéreteikhez. Ezzel szemben a sajtóhírek szerint amióta a tálibok elfoglalták az afgán fővárost, kétségbeesett tömegek próbálnak elmenekülni Afganisztánból, miközben a tálibok házról házra járva vadásszák le a nyugatiakkal kollaboráló afgánokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?