A tálibok nyugati zászlókkal letakart üres koporsókkal ünnepelték a háború végét

Gúnyolódás céljából amerikai, brit, francia és NATO-zászlóval letakart, üres koporsókkal tartott meneteken ünnepelték kedden a hatalmat Afganisztánban magukhoz ragadó radikális iszlamista tálibok a csaknem 20 évig tartó háború végét, és azt, hogy a külföldi csapatok elhagyták az országot – adta hírül a Daily Mail című konzervatív brit lap.

A Daily Mail honlapján közzétett videofelvételen az látható, amint a megmozdulás résztvevői a magasba emelik a brit, amerikai és francia zászlókkal letakart üres koporsókat, miközben egyesek a tálibok zászlóit lengetik – a lap beszámolója szerint – a kelet-afganisztáni Hosztban.

A radikális iszlamisták fellegvárának számító dél-afganisztáni Kandahárban szintén ezrek vonultak az utcákra a tálibok zászlóit lengetve, hogy megünnepeljék a „függetlenség napját”, órákkal azután, hogy az amerikai katonákat szállító utolsó evakuálási járat is elhagyta az országot.

A fővárosban, Kabulban tűzijátékok robbantak és fegyverropogás hallatszott az utolsó amerikai evakuálási járat felszállása után. Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő helyi idő szerint kedd reggel a kabuli repülőtér kifutópályáján – a tálib különleges erők tetőtől talpig amerikai felszerelést viselő tagjainak körében – elmondott beszédében éltette a „nyugati erők felett aratott győzelmet". „Történelmi nap és pillanat ez (...), amikor felszabadítottuk országunkat egy nagyhatalomtól" – mondta Mudzsáhid, hozzátéve: az elmúlt 20 évnek „nagy leckéül kell szolgálnia más megszállók és a világ számára".

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kedden az afgán állami televíziónak adott interjújában Mudzsáhid kifejtette: gondolkodnak a légiforgalom újraindításán, de ehhez előbb mindent rendbe kell hozni. Mint mondta: ha ez önerőből nem sikerül, akkor Katarhoz és Törökországhoz fordulnak majd segítségért.

Az AP amerikai hírügynökségnek Hekmatullah Vasik, a tálibok egyik katonai vezetője nyilatkozott. „Afganisztán végre szabad" – mondta, hozzátéve, hogy a repülőtér katonai és polgári alkalmazottai egyaránt támogatják őket. „Minden békességes, minden biztonságos" – idézte szavait az AP. Vasik egyúttal ismételten arra bíztatta az afgánokat, hogy térjenek vissza a munkahelyeikre, és megismételte a tálibok korábbi ígéretét, miszerint általános amnesztiát hirdetnek. „Az embereknek türelmeseknek kell lenniük, lassan minden visszatér a normális kerékvágásba, de ehhez idő kell" – fogalmazott.Kandahárban ünneplő tálibok | Fotó: Agerpres/Xinhua

Afganisztánt keddre virradóra hagyták el az utolsó amerikai katonai repülőgépek, fedélzetükön katonákkal és a még Kabulban maradt diplomáciai személyzettel. A tálibok ezután bevonultak a kabuli repülőtérre is.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök ezt megelőzően családjával együtt elmenekült az országból – mint később kiderült – az Egyesült Arab Emírségekbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?