Otthonmaradásra szólították fel Kabulban a női városi alkalmazottakat

Kabul új tálib polgármestere arra utasította a város női alkalmazottait, hogy maradjanak otthon, kivéve, ha a munkájukat nem tudja férfi elvégezni, írja a BBC.

Hamdullah Nomani úgy fogalmazott, hogy a tálibok úgy látják jónak, hogy leállítsák a dolgozó nőket egy időre. A kabuli polgármester szerint a városi alkalmazottak harmada nő, mintegy ezer személy, akik közül néhányan, mint például a női vécékben szolgálatot teljesítő beosztottak, továbbra is bejárnak majd a munkahelyükre. Azoknak, akiknek a munkáját férfiak is elvégezhetik, azt mondták, hogy maradjanak otthon, amíg „normalizálódik a helyzet”, a fizetésüket azonban folyósítják, tette hozzá.

Mint a hírportál emlékeztet, ez csak a legutóbbi az afganisztáni nőkre vonatkozó korlátozások közül, amelyeket az új kormány vezetett be az országban.Fotó: Agerpres/EPA

Afganisztánban az 1990-es években, a korábbi tálib uralom alatt tilos volt a tanulás és a munka a nők számára. A jelenlegi hatalomátvételükkor a tálibok azt mondták, hogy az „iszlám törvény keretei között” tiszteletben tartják a nők jogait. Azonban a tálibok az iszlám törvényt szigorúan értelmező saríát követik.

Az új tálib vezetés korábban arra utasította a dolgozó nőket, hogy maradjanak otthon addig, amíg a közbiztonság helyreáll. Tálib harcosok ugyanakkor megvertek a kormány ellen tüntető nőket. Emellett megszüntették a nőügyi minisztériumot, a hétvégén újranyílt iskolákba pedig csak a fiú tanulókat és a férfi tanítókat engedték vissza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?