A tálibok eltüntetnék a nőket a filmekből és tévésorozatokból

A tálibok hidzsáb viselésére szólították fel női televíziós újságírókat, a televíziókat pedig arra, hogy ne sugározzanak olyan filmeket, amelyekben színésznők szerepelnek. Az afganisztáni újságírók és emberjogi aktivisták elítélték a nők médiában betöltött szerepét korlátozó előírásokat, írja a The Guardian.

A tálib hatalomátvétel után létrejött erényügyi minisztérium vasárnap intézett felhívást az afgán televízióadókhoz, hogy ne közvetítsenek olyan filmdrámákat vagy szappanoperákat, amelyekben nők szerepelnek, és olyan filmeket és műsorokat sem, amelyek ellentmondanak az iszlám és az afgán értékeknek. A női televíziós újságírókat arra szólította fel a hivatal, hogy viseljenek hidzsábot munka közben.

Az afgán nők többsége már most is visel fejkendőt, de a hidzsáb jelenthet arcot eltakaró fátylat, vagy a test teljes elkendőzését is, hívja fel a figyelmet a The Guardian.

A kizárólag női producerekből és riporterekből álló Zan TV álláspontja szerint a tálib irányvonalak a sajtószabadságot veszélyeztetik, és csökkenteni fogják a női újságírók számát.

Az afgán újságírószövetség egyik alapító tagja, Hudzsatullah Mudzsadidi úgy véli, hogy amennyiben gyakorlatba ültetnék a tálibok elképzelését, bizonyos médiatermékek, főleg a televíziók, megszűnnének létezni.

Az erényügyi minisztérium képviselője a bejelentés után azzal próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy inkább „vallási előírásokat” jelentettek be, mintsem szabályokat, ám korábban a tálib miniszterelnök szóvivője az „ellenség” propagálásával vádolta az afgán médiát, és szigorú bánásmódról beszélt.

1996 és 2001 között, amikor szintén a tálibok voltak hatalmon Afganisztánban, a televíziót, a filmeket és a szórakoztatóipar legtöbb formáját betiltották erkölcstelennek ítélve őket. Bár most mérsékeltebb kormányzást és a sajtószabadság megtartását ígérték, a tálib vezetés már szabályozza például, hogy mit viselhetnek a nők az egyetemen, és több afgán újságírót zaklatásáról, megveréséről érkeztek már hírek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?