Életszínvonal-kutatás: az Európai Unióban továbbra is az utolsó helyen állunk

Románia 168 ország közül a 44. helyen áll az életminőség és szociális jólét világranglistáján. Az Európai Unió tagállamai között továbbra is az utolsó helyen szerepelünk – derül ki a Progress Social 2021 tanulmányából.

A Social Progress Index három kategória alapján vizsgálja és pontozza az életminőséget: az alapvető szükségletek (élelmiszer, egészségügyi ellátás, higiénia, lakhatás és személyi biztonság), az általános jólét (az oktatáshoz, információhoz való hozzáférés), valamint az alapvető emberi jogok biztosítása alapján. A pontszámok szerint csökkenő sorrendben osztályozzák az országokat. A világranglistán Románia az első 50 ország között van mindhárom elemzett csoportban: az alapvető szükségletek kategóriában a 41., az általános jólét besorolásban az 50., míg az emberi jogok kategóriában a 45. helyen áll.

Fotó: Gábos Albin

A kutatás eredménye szerint országunk az információhoz való hozzáférés (35. hely), a személyes biztonság (38.), az emberi jogok (41.), valamint az emelt szintű oktatáshoz való hozzáférés (43.) terén érte el a legjobb pontszámot. Ezzel ellentétben a legrosszabb minősítést a fűtés (85.), az egészség és jólét (81.), valamint az alapfokú oktatáshoz való hozzáférés (73.) kategóriában kapta.

2021-ben az Európai Unió országai közül az első helyen Finnország végzett, őt követi Dánia és Svédország. A ranglétra alsó fokozatain Magyarországot és Bulgáriát Románia követi.

Kapcsolódók

Kimaradt?