Jóléti index: Magyarország csak egy hellyel előzi meg Romániát

Románia a 11. helyet foglalja el Közép-Kelet-Európában az országok jóléti rangsorában (Legatum Prosperity Index), világszinten pedig az 50. helyen áll - nyilatkozta csütörtökön Shanker Singham, a Legatum Intézet gazdaságpolitikai igazgatója. 

"Románia feljebb lépett a rangsorban, világszinten az 50. helyen áll. A közép-kelet-európai országok közül Ausztria áll az első helyen. A jóléti indexet kilenc szempont alapján számolják ki: az üzleti környezet, a kormányzás, az egészségügyi rendszer, oktatási rendszer stb. Ha megnézzük a Romániával kapcsolatos adatokat, láthatjuk, hogy társadalmi tőke terén csak a 97. pozíciót foglalja el az ország. Sokat javult a helyzet, de társadalmi tőke tekintetében Románia még távol áll a nyugati vagy közép-európai országoktól" - állapította meg Singham. 

A szakember szerint Romániában az emberek kevésbé bíznak meg az intézményekben, mint egymásban. 

"Romániában az emberek szinte egyáltalán nem bíznak az intézményekben. Amikor ilyesmi történik, nehéz jól kormányozni, és jó kormányzati rendszert kialakítani, mert az üzleti környezetet szabályozó intézmények is részt vesznek ebben a folyamatban" - nyilatkozta Shanker Singham. 

Társadalmi tőke szempontjából Románia globális szinten a 97. helyet foglalja el, ami 31 pozícióval jobb helyezést jelent az előző felméréshez képest, az egészségügyi rendszer tekintetében három helyet rontott, így csak 85. helyen áll. A legjobb eredményt az üzleti környezet terén érte el Románia, de e tekintetben is négy helyet visszacsúszott a rangsorban. 

Közép-kelet-európai viszonylatban Románia a 11. helyen áll a 10. pozíciót elfoglaló Magyarország mögött, Macedónia a 12, Bulgária pedig a 13. a jóléti index alapján. 

Kimaradt?