banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Antal Árpád: a szolidaritási adóval fedezni tudnák az állami költségvetés hiányát

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kiszámította, hogy 316 nagyvállalata tevékenykedik az országban, többnyire multinacionális cégek, amelyek évente 1,4 milliárd eurót kellene az államkasszába fizessenek szolidaritási adó gyanánt.

A Romániában tevékenykedő legnagyobb vállalatok extra adó befizetésével fejezhetnék ki szolidaritásukat a járvány idején leginkább sújtott rétegekkel. Az RMDSZ által szorgalmazott, nagyvállalatokra kivetett szolidaritási adót egyelőre nem fogadta el a kormánykoalíció másik két pártja, de nem mondanak le végleg ennek bevezetéséről, fogalmazta meg Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere – a kormánykoalíciós tárgyalásokon részt vevő RMDSZ küldöttség tagja – elmondta: az RMDSZ azt javasolta, hogy a 100 millió eurós forgalmat lebonyolító multinacionális cégek egy meghatározott ideig fizessék be szolidaritási adóként az éves forgalmuk egy százalékának megfelelő összeget.Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Ez közel 7 milliárd lejes bevételt jelentene az államnak, miközben 5 milliárd lejes a költségvetés hiánya, tehát megoldást jelentene a nagyvállalatok ideiglenes megadózása. Ebből a pénzből például olyan szociális kiadásokat lehetne fedezni, amelyekkel Románia átvészeli az egészségügyi, gazdasági válságot, fogalmazta meg a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

Hozzátette: válság van és a szolidaritásnak nem arról kellene szólnia, hogy a szegények legyenek szolidárisak más szegényekkel, hanem a gazdagoknak kellene szolidárinak lenniük a társadalom többi részével.

Antal Árpád szerint bátorság kell, hogy a kormány meghozzon egy ilyen döntést, mert a multinacionális cégek érdekeit a nagykövetségek képviselik, ám a kormánynak a saját polgárai érdekeit kell szem előtt tartania.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?