Az RMDSZ szolidaritási adó bevezetését szorgalmazza a nagyvállalatoknak

Az RMDSZ úgynevezett szolidaritási adó bevezetését szorgalmazza, ezt azoknak a vállalatoknak kellene befizetniük, amelyek 100 millió eurónál magasabb éves forgalmat tudhatnak magukénak.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), valamint a Szociáldemokrata Párttal (PSD) folytatott szombati koalíciós tárgyalások után nyilatkozott erről a központi sajtónak.

Az RMDSZ elnöke azzal indokolta a javaslatot, hogy szükség van az állam bevételeinek növelésére, ugyanis fedezniük kell az államkasszából kifizetendő megemelt nyugdíjakat, miközben az államháztartási hiányt még így is részben kölcsönökből kell majd fedezniük.Kelemen Hunor a szombati koalíciós tárgyalásokon | Fotó: Kelemen Hunor/Facebook

A szolidaritási adóról elmondta, nagyon pontosan meg kell határozni, hogy kiktől várható el ennek befizetése. Meglátása szerint a százmillió eurónál nagyobb éves forgalmat lebonyolító vállaltoknak kellene ezt befizetniük hosszabb vagy rövidebb periódusra.

„Számításaink szerint ennek köszönhetően körülbelül évi 1,4-1,6 milliárd eurós többletbevételre tennénk szert, amiből sok mindent lehetne finanszírozni. Én nem tudok egyetérteni azzal, hogy akik 2500-3000 lejt keresnek, szolidárisak legyenek, mikor erre jobb megoldásokat is lehet találni” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök nyomatékosította, hogy a szolidaritási adó bevezetése nem szerepel a majdnem véglegesített kormányprogramban, azonban az RMDSZ javasolja, hogy tárgyaljanak annak lehetőségéről az új kormány beiktatása után.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?