Vasile Dîncu: csúfot űznénk a választóinkból, ha a PSD kisebbségi PNL-kormányt támogatna

Vasile Dîncu szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fog támogatni egy kisebbségi liberális kormányt, és elfogadhatatlannak tartaná, ha ismét Florin Cîţu kapna kormányalakítási megbízást.

A PSD Országos Tanácsának elnöke a Prima Tv-nek nyilatkozva vasárnap kifejtette, a szociáldemokraták „csúfot űznének a választóikból”, ha Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és az RMDSZ-ből álló, kisebbségi kormányt támogatnának a parlamentből. Emlékeztetett arra, hogy a PSD-nek most kollektív vezetése van, a stratégiájukról nem néhány ember, hanem közel száz fős testület, az Országos Politikai Bizottság dönt.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a párt álláspontja, ha Klaus Iohannis újra Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással, Vasile Dîncu kijelentette: a párt politikai bizottságának korábbi határozata értelmében ezt elfogadhatatlannak tartanák. „Ezt elutasítnánk, hiszen a mi bizalmatlansági indítványunk buktatta meg Cîţut” – jelentette ki.

Vasile Dîncu úgy véli, hogy Klaus Iohannis hibázott akkor, amikor a miniszterelnöknek alkalmatlan Florin Cîţu mellé állt, és most az államfő „időhúzásra játszik”. Ugyanakkor szerinte „súlyos hiba lenne” a választások után megalakult koalíció helyreállítása, Florin Cîţu irányítása alatt.

Arra a kérdésre, hogy a kormányt megbuktató ellenzéki pártok miért nem javasolnak közös miniszterelnök-jelöltet, Vasile Dîncu kijelentette: a három alakulat „matematikailag” valóban parlamenti többséget alkot, ám „összeférhetetlenek”. Emlékeztetett arra, hogy amikor még kormányon volt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kizárta az együttműködés lehetőségét a PSD-vel.

A politikus cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a PSD alkut kötött a PNL-vel egy kisebbségi liberális kormány parlamenti támogatásáról. „A tetteink végül cáfolni fogják ezeket az álhíreket” – fogalmazott Vasile Dîncu.

(Címlapkép: Vasile Dîncu/Facebook) 

Kapcsolódók

Kimaradt?