A PSD szerint az USR PLUS-on áll vagy bukik a bizalmatlansági indítvány sikere

Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnöke szerint a bizalmatlansági indítvány keddi parlamenti vitáján és a szavazáson az egyetlen bizonytalansági tényező a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR PLUS) lesz.

Sorin Grindeanu | Fotó: AgerpresA párt székhelyén tartott hétfői sajtótájékoztatón a politikus kifejtette, a PSD felkéri a Cîţu-kormány távozását támogató törvényhozókat, hogy szavazzák meg kedden a bizalmatlansági indítványt. „Az elmúlt hetek megmutatták, hogy a jelenlegi kormány hatalmon maradása csak politikai, gazdasági és társadalmi instabilitást okoz. A holnapi nap egyetlen bizonytalansági tényezője az USR PLUS, amelyik nem volt hajlandó részt venni az indítvány felolvasásán, és kijelentései szerint visszatérne a kormánykoalícióba, ha a PNL lemond Cîţuról” - fogalmazott Sorin Grindeanu.

A politikus szerint az USR tehát „nem azért akarja megbuktatni a Cîţu-kormányt, mert rosszul vezette az országot, hanem azért, mert összeveszett Cîţuval; röviden: politikai büszkeségből”. A romániaiaknak felelősségteljes kormányra van szükségük, amelyik határozott megoldásokat nyújt az ország sürgető gondjaira a tél küszöbén, a Covid-járvány negyedik hullámának körülményei között – érvelt a PSD első alelnöke.

Anca Dragu szenátusi elnök viszont közölte, hogy pártja, az USR PLUS valamennyi törvényhozója részt vesz a keddi plénumon és meg fogja szavazni a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítványt. A politikus az USR PLUS állandó bizottságának ülése nyilatkozott erről a sajtónak.

A felsőház elnöke hozzátette, arról még nem döntött a párt, hogy kollégái nyilvánosan szavaznak-e, azaz felmutatják az opciójukat jelző golyókat a titkos urnás szavazáson. Kérdésre válaszolva Dragu azt mondta: szerinte a bizalmatlansági indítvány „valószínűleg” sikeres lesz, és a kormány megbukik. Ezt követően Klaus Iohannis államfő konzultálni fog a parlamenti pártokkal a kormányalakításról – tette hozzá.

Az USR-s politikus arról is említést tett, hogy jómaga nem tartja célravezetőnek egy szakértői kormány megalakítását. Szerint az eredeti kormánykoalíciónak kell helyreállnia, de Florin Cîţu helyett más kormányfőt kell kinevezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?