Adóügyi cirkusz: „megfojtja” a vállalkozókat az e-ÁFA

A Hivatalos Közlönyben pénteken megjelent sürgősségi rendeletek eltörlését kéri a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testülete (CECCAR), mert szerintük az úgynevezett elektronikus áfára (e-TVA) vonatkozó szabályozás adott formában nem megfelelő. Olyan valós és konstruktív párbeszédet szorgalmaznak, amely fenntartható fiskális megoldáshoz vezethet.

A könyvelők szakmai szervezete Facebook-oldalán „nagy adóügyi cirkusznak” nevezte hétfőn a kialakult helyzetet. Szerintük a köztisztviselők a saját felelősségükkel „bújócskáznak”, az adófizetőkre hárítják azt, amit nekik kellene elvégezniük, miközben az üzleti szférát adócsaló gyanúsítottként kezelik.

„Nem tudjuk azonosítani a valódi adócsalókat? Semmi gond: feltételezzük, hogy mindenki az! Szigorítunk a szabályokon, hogy senki se ússza meg. Már nem is számít, hogy az informatikai rendszer alig működik, a lényeg, hogy a szabályok ott vannak, a minisztérium digitális kövébe vésve” – fogalmaz a CECCAR. Hozzátették: ez a „bürokratikus cirkusz” arra hivatott, hogy megtöltse az államkasszát, de megfojtja a vállalkozókat, a könyvelőket és az innovációt. „Romániának nem csak digitális eszközökre van szüksége, hanem egy digitális szemléletre is a végrehajtó hatalom vezetésében, amely kidolgozza az adótörvényeket” – summázták a bejegyzésben.

Illusztráció: Pexels

A Hotnews rámutatott, hogy a jelenleg kifogásolt jogszabályt valós közvita nélkül, nagy gyorsasággal fogadták el. A szakemberek szerint rendkívül káros, ezért szeretnék, ha a Marcel Boloș vezette pénzügyminisztérium újragondolná ezt az e-TVA-ás szabályozást és eltörölnék a pénteken kiadott sürgősségi rendeletet.

De mi is a gyakorlati probléma ezzel az új digitális megoldással? Az, hogy az áfa-elszámolást hiányos és hibás adatok alapján fogja kiküldeni. A Maszol által megkérdezett könyvelő elmagyarázta: július 15-ig kell letenniük a jelentéseket az adóhatóságnál (ANAF), amelyik az e-Számla (e-Factura) és egyéb elektronikus úton begyűjtött adatok alapján elkészíti az áfa-elszámolást. „Aki ezzel az előre kitöltött kivonattal nem ért egyet, annak kérvényeznie kell a kijavítását” – magyarázta a szakember. És mint kiderült, sokan nem fognak ezzel egyetérteni, hiszen például a bevétel utáni áfa a számla behajtásáig nem fontos, de ezt a e-TVA „nem tudja”. „Minde hónap 15.-ig mindent leteszünk és utána magyarázkodunk és kiigazítást kérünk” – vetítette elő a rendszer okozta hercehurcát. Kiemelte, hogy nagyon sok kisvállalkozás fizet bevétel utáni áfát

Szerinte a legnagyobb probléma a most kiadott szabályozással, hogy a rendszer nem ad lehetőséget arra, hogy előre kiállított kimutatást a könyvelő véglegesítse. Adott helyzetben pedig nem marad más lehetőségük, mint az utólagos magyarázkodás.

Erre a Hotnews is rámutatott, beszámolójában figyelmeztetett: a könyvelőknek öt nap áll majd a rendelkezésükre, hogy megfejtsék, hogy az adóhatóság adatai hol hibásak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?