Közgazdász az e-számlázásról: „az első nehéz időszak után, mindenki érezni fogja előnyeit”

A január elejétől kötelezően bevezetett elektronikus számlázásról tartott átfogó előadást Csíkszeredában az érdeklődőknek Szilágyi István közgazdász.

Jelen korunkban minden a digitalizáció felé halad, ezt a célt szolgálja az elektronikus számlázás is, ami a digitális világban járatlanoknak problémát jelenthet, viszont a biztonságot növeli, az adóhatóság számára pedig nem mellékes, hogy az online átláthatóságot megkönnyíti – hangzott el a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CsVE) által szervezett rendezvényen, ahol megtudtuk azt is, hogy a három hónapos úgynevezett átmeneti időszakot követően április elsejétől komoly büntetéseket szabhatnak ki a hatóságok az e-számlázás elmaradása esetén.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

Ez év januárjától minden típusú vállalkozás – legyen az kereskedelmi társaság, egyéni vállalkozás (PFA, II), családi vállalkozás (IF), függetlenül attól, hogy áfások-e, vagy sem – számára kötelezővé vált a digitális számlázás, viszont áprilisig van egy átmeneti időszak, amit technikai okok miatt esetleg a kormány meghosszabbíthat, de ennek nem sok a valószínűsége, mert az Országos Adóhatóság (ANAF) rendszerének számtalan kezdetleges hibájának jelentős részét már javították – hangoztatta Szilágyi István.

A közgazdász rámutatott: a digitalizáció nem most kezdődött. Az erre való törekvés az adóhatóság részéről már néhány éve zajlik, többek között az úgynevezett virtuális privát teret (SPV – Spațiul Privat Virtual), ami egyfajta ügyfélkapu, már 2022-ben bevezették, az e-számlázást és e-fuvart a tavaly, az e-zárjegyet autókra pedig az idén. Amennyiben egy vállalkozás terméket értékesít, vagy szolgáltatást nyújt egy másik vállalkozásnak, vagy közintézménynek elektromos számlát kell kiállítania. Ez részleteiben semmiben sem különbözik az eddig ismert papíralapú számlázástól, viszont nagyon nehéz az átállás a digitális rendszert és a román nyelvet kevésbé ismerőknek, akiknek problémáik lehetnek, hisz mint megtudtuk az e-számlázáshoz szükséges egy elektronikus aláírás, az ANAF kapcsolat létrehozása (SPV), valamint egy internetes felület, amin keresztül elküldhető a kiállított számla. Több ilyen felület is van, például az Oblio, de a román nyelvvel nehezen boldogulóknak elérhető az Ebillio is, aminek nagy előnye, hogy magyarul is tud.

Az elektronikus aláírás is kétféle. Token és felhő alapú – utóbbi lesz a jövő –, de egyelőre MacBooknál és a Mozilla böngészőben nem ajánlják a használatát. Az elektromos aláírás beszerzése szolgáltatókon – Cersign, Digisign, Transsped, Certdigital – keresztül történik, ami költséggel jár.

A könyvelőknek fontos szerepe lesz, főleg a kis cégek esetében, mert meg kell tanítaniuk a vállalkozókat az digitális rendszer használatára, akiknek meg kell tanulniuk a folyamatokat, „mert nincs visszaút”, a biztonság és az átláthatóság érdekében ez lesz a jövő, ezért ezen eljárásokat mindenkinek el kell sajátítania.

A közgazdász összefoglalva közölte: az e-számla annyiban más, hogy elektronikus felületen kell eljuttatni az adóhatósághoz, a kitöltendő információk ugyanazt tartalmazzák, mint a hagyományos számla esetében. Április elsejétől a hatóságok büntetni fognak, amennyiben nem töltenek ki e-számlát a vállalkozók, ugyanakkor július egytől az e-számla válik eredetivé, adóellenőrzéseknél is azt fogják kérni. Az állam részéről ennek a fajta számlázásnak számos előnye van, mert nem csak egy összesítést kap, hanem a számlák részleteit is időben megkapja, így nem csak hamarabb, hanem szélesebb körben is tudja a gazdaságot monitorizálni. Ugyanakkor a vállalkozóknak is pozitív változást hoz a rendszer bevezetése, „az első nehéz időszak után, mindenki érezni fogja előnyeit”. Az első e-számla megírása nehéz, amíg az illető megérti milyen lépéssorozatot kell elvégezni, de gyakorlat után, már élvezheti is, hogy nem kell minden adatot újra és újra kitölteni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?