A munkáltatók szerint a minimálbért legkorábban januártól kellene megemelni

A kormánynak legkorábban januártól kellene megemelnie az országos minimálbért, mert a vállalatok idei bérköltségei rögzítettek – nyilatkozta a Concordia Munkáltatói Szövetség ügyvezető igazgatója, Radu Burnete.

Az üzletember Florin Cîţu kormányfőnek arra a bejelentésére reagált, hogy a minimálbért kívánatos lenne még idén októberben vagy novemberben növelni. Radu Burnete szerint azért lényeges az emelés időpontja, mert a vállalatok többsége már korábban rögzítette az idei költségvetését, és – főként a nemzetközi cégek – nem tudnak átcsoportosítani összegeket.Illusztráció | Fotó: Adobe Stock

Az üzletember szerint a munkáltatók számára nagyon fontos a kiszámíthatóság, ezért azt tartaná helyesnek, hogy a minimálbér megemeléséről októberben döntsenek, de csak januártól lépjen hatályba. Ugyanakkor legkevesebb négy évre előre tudni szeretnék, hogy a kormány milyen mértékű minimálbéremeléseket tervez.

Radu Burnete elmondta, hogy a munkáltatók elvárásait tolmácsolni fogja a miniszterelnöknek a háromoldalú országos érdekegyeztető tanács legközelebbi ülésén. A Concordia Munkáltatói Szövetség ügyvezető igazgatója ugyanakkor elfogadhatónak nevezte a kormányfőnek azt a javaslatát, hogy a minimálbér 8 százalékkal emelkedjen, tekintettel arra, hogy év végére öt százalékos infláció várható.

Florin Cîţu kormányfő a múlt hét végén beszélt arról, hogy 8 százalékos minimálbér-emelést fontolgat, amit már novembertől vagy decembertől be lehetne vezetni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?