A szakszervezetek a minimálbér bruttó 250 lejes emelését kérik

A szakszervezetek az országos bruttó minimálbér 250 lejes (nettó 143 lejes) növelését kérik, ám a munkaügyi minisztérium attól tart, hogy ez az intézkedése munkahelyek megszűnéséhez vezethet - jelentette ki kedd este az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Bogdan Hossu az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács ülése után nyilatkozott a sajtónak. Elmondta, hogy a tárgyalásokon a munkaügyi miniszter nem mondott sem igent, sem nemet a szakszervezetek kérésére.

„Abban maradtunk, hogy számításokat és elemzéseket végeznek. (...) A miniszter asszony mindig ugyanazt a nótát fújja, miszerint a minimálbér jelentős emelése munkahelyek megszűnéséhez és vállalkozások bezárásához vezet. Elmagyaráztam neki, hogy az elmúlt húsz év bizonyos időszakaiban 20-25 százalékos minimálbér-emelések is voltak, de a statisztikák és a gyakorlat azt mutatta, hogy az alkalmazottak létszáma nem módosult, és a vállalkozások száma folyamatosan nőtt” – számolt be a szakszervezeti vezető.

Bogdan Hossu elmondta, abban állapodtak meg a felek az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács ülésén, hogy külön ülést szentelnek az energiaárak emelkedésének következményeinek az illetékes minisztériumok és intézmények képviselőinek részvételével. Külön ülést tartanak majd a sérülékeny fogyasztók, illetve a védelmi ágazat helyzetéről is.

(Nyitókép forrása: Kiss Gábor)

Kapcsolódók

Kimaradt?