A járványhelyzetben nem veszteséges vállalkozásokat is támogatja a kormány

Nagyvállalatoknak, kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k), valamint önkormányzatoknak szánt európai uniós támogatásokról szóló sürgősségi rendeleteket hagyott jóvá a kormány pénteki ülésén. A kiírásokat az európai projektek és beruházások minisztériuma koordinálja – tájékoztatott közleményében az RMDSZ.

A jogszabály három területre terjed ki: energetikai hatékonyság; kutatás, fejlesztés és innováció, az intelligens parkok szabályozásával; élelmiszeriparban és építőanyag-iparban tevékenykedő, nem veszteséges kkv-k támogatása. Az energiahatékonysági beruházásokra szánt támogatásoknak magáncégek és önkormányzatok egyaránt lehetnek a kedvezményezettjei.

A kkv-knak és nagyvállalatoknak szánt támogatásokra a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül 350 millió eurót különítettek el, amelyhez hozzáadódik az állami költségvetésből biztosított társfinanszírozás 61 764 000 euró értékben. A támogatások minimális értéke 50 000 euró, maximális értéke 500 000 euró, kivéve a de minimis program keretében nyújtott támogatásokat, amelyben a maximális érték 200 000 euró.

A helyi önkormányzatok minimum 500 000 euró, maximum 5 000 000 euró támogatást kaphatnak saját használatra történő energiatermelésre. A megújuló energiaforrásból történő energiatermelés értékesítésére nyújtott támogatások értéke minimum 5 000 000 euró, maximum 15 000 000 euró.

A sürgősségi rendelet szabályozza az intelligens parkok finanszírozását is, amelyek hozzájárulnak a vállalkozások innovációjához, a kutatási és innovációs szervezetekkel való együttműködés fokozásához, a technológiatranszfer biztosításához, új technológiák bevezetéséhez. A parkok alapítói a park fejlesztési terve alapján helyi alapokból, állami költségvetésből és európai forrásból pályázhatnak támogatásra – áll a közleményben.Fotó: gov.ro

A kormány döntött arról is, hogy összesen 179 millió euró támogatásban részesülhetnek a 4.1.1.bis kiírás keretében az élelmiszeriparban, illetve építőanyag-iparban tevékenykedő, nem veszteséges mikro-, kis- és középvállalatok. Az erről szóló sürgősségi kormányrendelet értelmében lehetőség van a felülszerződésre, így a kkv-k támogatásának összértéke akár a 400 millió eurót is elérheti.

A vállalkozások 50 000 és 500 000 euró közötti támogatásra pályázhatnak. A támogatás értéke a 2021-es pénzügyi évben elért forgalom legfeljebb ötszöröse lehet.

„Ezeket a támogatásokat azoknak a legkésőbb 2020 decemberéig létrehozott kkv-knak nyújtjuk, amelyek nem minősülnek nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak. Bár rájuk is hatással voltak a Covid-19 világjárvány okozta következmények, de mégis talpon maradtak, és jól teljesítettek. Fontos, hogy támogassuk azokat a vállalatokat is, amelyek bizonyítottak, mert remélhetőleg ők a jövőben is újabb munkahelyeket teremtenek” – idézte a közlemény Hegedüs Csillát, az európai projektek és beruházások minisztériumának RMDSZ-es államtitkárát.

A vissza nem térítendő támogatásoknál szükséges az önrész megléte, ami középvállalkozások esetében 30-60 százalék, mikro- és kisvállalkozásoknál 25-50 százalék, ez régiónként változhat.

Elszámolható költségek: termelőterek felújítása/korszerűsítése, technológiai és funkcionális berendezések, digitalizálás, számítástechnikai eszközök, irodai berendezések beszerzése, a termelési, szállítási és forgalmazási tevékenységhez szükséges szállítóeszközök beszerzése, energiamegtakarítással kapcsolatos kiadások, valamint olyan rendszerek beszerzése, amelyek megújuló/alternatív energiaforrásokat használnak.

Az erről szóló pályázati kiírás augusztusban jelenik meg, a pályázatokat szeptemberben lehet majd benyújtani. Az elszámolás végső határideje 2023. december – ismertette közleményében az RMDSZ.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?