Az adóparadicsomok ellen foglalt állást az EP-ben Sógor Csaba

Az off-shore paradicsomok működése nem maradhat rejtve a nyilvánosság elől, olyan jelenség ez, amely a demokráciára és a szabadpiacon alapuló kapitalista gazdaságra jelenti a legnagyobb veszélyt – ezt mondta Sógor Csaba Strasbourgban, a Paradise-iratokról szóló parlamenti vitában.

Az offshore-befektetésekről szóló, november elején kiszivárgott 13,4 millió dokumentumot tartalmazó adatbázis témája, vagyis az ún. Paradise-iratok is napirendre kerültek az Európai Parlamenti e heti strasbourgi plenáris ülésén. Sógor Csaba úgy vélekedett a keddi vitában, hogy az off-shore paradicsomok működése nem az államok költségvetése vagy a politikai vezetők és híres emberek karrierje és hitelessége szempontjából okozza a legnagyobb károkat, hanem a demokráciára és a szabadpiacon alapuló kapitalista gazdaságra jelenti a legnagyobb veszélyt.

„Ha tömegek által válik nyilvánvalóvá, hogy éppen a társadalmakat vezető elitek nem tartják be a játékszabályokat – még akkor is, ha törvényeket nem sértenek vele –, az végzetes bizalomvesztéshez vezet” – mondta az erdélyi képviselő. Úgy fogalmazott: ha világossá válik, hogy a közteherviselés elve csupán jól hangzó frázis, de a vagyonos emberek és vállalatok megtalálják a kiskapukat az adófizetés elkerülésére, miközben további áldozatokat kérnek az emberektől, akkor nem kell csodálkozni a reakciókon. Sógor Csaba szerint a politika a képviseleti demokráciákban az emberek érdekeit kell szem előtt tartsa, így nem elég csak a törvényekre hivatkozni. „Fel kell számolni ezt a gyakorlatot, és abba kell hagyni a képmutatást” – nyomatékosított a képviselő.

Az EP-képviselők a máltai jogállamiságot értékelő szerdai vitában is arra szólították fel a tagállamokat, hogy kezeljék prioritásként az adócsalás elleni küzdelmet, biztosítsák az ehhez szükséges forrásokat. Málta kapcsán az offshore ügyekkel is foglalkozó Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolása váltott ki nemzetközi felháborodást. Az EP határozottan elítélte az újságíró elleni merényletet, és az oknyomozó újságírók, illetve a visszaélést bejelentő személyek védelmére szólította fel a tagállamokat.

„Gyakran fogadunk el állásfoglalást az újságírók életének és személyes biztonságának védelmében, amikor EU-n kívüli, általában fejlődő országokról van szó. Nem fektetünk elég hangsúlyt azonban arra, hogy egy EU-tagállamban is leszámolás áldozatai lehetnek azok a sajtómunkások, akik a politikai vagy gazdasági elit számára kényelmetlen ügyeket tárnak fel” – érvelt Sógor Csaba a máltai helyzet kapcsán, aki szerint nemcsak Máltán fordulhat elő, hogy egy újságíró leszámolás áldozata lesz, a mai nyitott világban mindenhol veszélyt hordoz magában a tényfeltárás és az oknyomozás. „Itt az ideje, hogy tettekkel mutassunk példát az újságírók védelme terén, a hatóságok vizsgálják ki az eseteket és találják meg a felelősöket, különben joggal mutogatnak ránk azok, akiket a sajtószabadság lábbal tiprásával vádolunk, hogy előbb a saját problémáinkat oldjuk meg” – mondta a plénumban az erdélyi képviselő.​

Kimaradt?