Csökkentik-e jövőre az alkalmazottak bérét? Vállalkozókat kérdeztünk

Túl sok változást zúdít rájuk a kormány rövid idő alatt, ami felborítja a jövő évre vonatkozó terveket, panaszkodnak a vállalkozók, akik legszívesebben sztrájkba lépnének a tervezett adóreform miatt.

A munkavállalókhoz hasonlóan az üzleti szféra is általános ellenszenvvel fogadja a kormány által bejelentett, január elsejétől hatályba lépő adóreformot. A vállalkozók akár profitálhatnának is a bevezetendő változásokból, ugyanis a tervek szerint a jövő évtől a szociális járulékok, amelyeket jelenleg részben a cégek fizetnek, teljes mértékben a munkavállalókat terhelik majd.

A vállalatoknak kb. 20 százalékkal kellene megemelniük a minimálbérnél lényegesen magasabb bruttó fizetéseket ahhoz, hogy a nettó kereset ne csökkenjen, amire törvényileg nem kötelezhetők. A munkavállalók esélyeit emeli ugyanakkor a krónikus szakemberhiány, a cégek többségénél valószínűleg százszor is meggondolják majd, hogy megéri-e a pluszprofitért megkockáztatni egy konfliktust az alkalmazottakkal.

„Ahelyett, hogy könnyítenének, nehezítenek”

A Diószegi pékség alkalmazottainak nem kell tartaniuk attól, hogy az adótörvénykönyv módosítása miatt kevesebb pénzt visznek majd haza. „Nem fogjuk megengedni, hogy csökkenjenek a bérek, ha kell, megemeljük a bruttó fizetéseket” – nyilatkozta a Maszolnak Diószegi László tulajdonos. A sepsiszentgyörgyi üzletember nehezményezi: az adóreformmal a kormány ahelyett, hogy megkönnyítené, megnehezíti a vállalkozók életét.

„Túl sok változás, túl rövid idő alatt”

Az épületüzemeltetéssel foglalkozó Medline Comnál még nem született döntés arról, mit lépnek, ha bekövetkeznek a Tudose-kabinet által bejelentett adóügyi változások. „Csak most tesszük egymás mellé a számokat, még van közel egy hónapunk, hogy határozzunk” – nyilatkozta Papp-Szentannai György vezérigazgató. Véleménye szerint az adóügyi reformcsomag összességében rossz hatással lesz a versenyszférára, mivel politikai kampány részeként, a kapkodás jegyében született.

„Egyes elemeivel, például a minimálbér növelésével egyetértek. A gond az, hogy túl sok változás jön, túl rövid idő alatt. Nem lehet felkészülni rájuk, nem lehet bekalkulálni őket, ezért aztán a profitból vesznek el, ami már így is minimális” – mondja a kolozsvári üzletember.

„Pancser munka”

„Muszáj megemelni a bruttó béreket” – mondja Bagoly Miklós Levente, a Mondoimpex kft. tulajdonos-igazgatója, hozzátéve, hogy ez plusz terhet jelent a vállalkozók számára, ugyanis az évnek ebben a szakaszában már minden cégnél elkészítették a jövő évi költségvetést, ezen változtatások pedig áthúzzák a számításokat. A sepsiszentgyörgyi üzletember, lévén elnöke a Prowood faipari klaszternek és a háromszéki cégek érdekvédelmi szervezetének, az Asimcovnak is, jól ismeri a régió vállalkozóinak általános hangulatát, melyet egyértelműen rossznak minősít.

„Nem hallgat ránk a kormány, mi pedig kiszolgáltatottak vagyunk. Az alkalmazottak sztrájkolhatnak, nekünk azonban nincsenek hatékony eszközeink, melyekkel keresztülvihetnénk az akaratunkat. Felmerült a pénzügyi sztrájk lehetősége, ez azonban nincs törvényileg szabályozva. Csak az érdekvédelmi szervezeteken keresztül tudunk nyomást gyakorolni a kormányra, illetve úgy, hogy megkeressük a felelősen gondolkodó politikai erőket, és beállunk mögéjük” – nyilatkozta a Maszolnak Bagoly Miklós Levente, aki pancser munkának tartja a küszöbön álló adóügyi reformot.

Kapcsolódók

Kimaradt?