Zuckerberg távozására készülnek fel a Facebooknál

Az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott legfrissebb papírok tanúsága szerint a világ legnagyobb közösségi oldala igyekszik bebiztosítani magát arra az esetre, ha a céget alapító Mark Zuckerberg hirtelen kitalálná, hogy már nem motiválja a vállalatvezetés.

Jelenleg a még mindig csak 32 éves multimilliárdos "házon kívülről" is képes lenne egymaga dönteni bármilyen stratégiai lépésről, sőt ugyanezt a jogot örökösére is átruházhatná halála esetén.

A Facebook első számú emberének jelenleg nagyjából 4 millió úgynevezett A osztályú részvénye van, plusz hozzávetőleg 419 millió B típusú. A két értékpapír közötti legfontosabb különbség, hogy míg egy A-részvény birtokosa egyetlen szavazatot kap, a B esetében ez tíz szavazatot jelent. És mivel Zuckerbergnél van utóbbiak túlnyomó része, így annak ellenére birtokolja a szavazati jogok 53,8 százalékát, hogy értékben "csak" a cég 14,8 százaléka az övé.

A vállalatnál most érvényben lévő szabályok szerint a befolyásolás szempontjából tízszeres erővel rendelkező részvényeket akkor is megtarthatná az alapító, ha lemondana a vezérigazgatói pozíciójáról, és mondjuk családjával utazgatva töltené élete hátra lévő részét. Mi több, egyfajta sajátságos monarchiaként, Zuckerberg halálakor közvetlen leszármazottjára szállna ugyanez a hatalom.

Ezen a helyzeten akar most változtatni a vezetőség azzal a javaslattal, amely szerint Zuckerberg távozásakor automatikusan A-részvénnyekké kellene konvertálni a kiemelt osztályú papírokat. A szavazásra a vállalat következő éves közgyűlésén, most június 20-án kerülhet sor – írja a bitport.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?