Kínában sem a Facebook, sem a facebook nem legális

A Facebook pert nyert egy pekingi bíróságon egy kínai cég ellen, aki az amerikai vállalat nevéhez kísértetiesen hasonló márkanevet regisztráltak.

A Zhongshan Pearl River élelmiszeripari vállalat 2014-ben védette le a „facebook” nevet egy alkalmazás számára. A bíróság megítélése szerint azonban ez „erkölcsi alapelveket sért”, és megállapítható, hogy gyakorlatilag lemásoltak és jogtalanul használtak egy világszerte ismert márkanevet.

A jogi vita különleges érdekességét az adja, hogy a Facebook jelenleg tiltott Kínában, a „Nagy Tűzfalon” keresztül nem érhető el (VPN-en keresztül igen, ezt sokan ki is használják).

Mark Zuckerberg már évek óta folyamatos erőfeszítéseket tesz, hogy bejuthassanak a kínai piacra, nemrég is járt hivatalos látogatáson, és találkozott kínai politikai vezetőkkel – egyes szakértők szerint ennek egyre nagyobb az esélye, és a helyi lapok spekulációi szerint az a bírósági ítélet is ennek a jele – írja az ITcafé.

Ez már csak azért is esélyes, mert mint korábban megírtuk, a kínai legfelsőbb bíróság egy másik ügyben úgy döntött, az emberek nem keverik össze az iPhone és az IPHONE márkákat, hiszen míg a cupertinóiak szoftver- és hardverre szerezték meg a jogokat, addig a Xintong Tiandi bőrtermékekre használja a nevet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?