Véglegesítették a fiatal gazdák támogatását célzó vidékfejlesztési kiírást

A vidéki környezetben élő fiatalok otthonmaradását, élhető jövőjük biztosítását és mezőgazdálkodásra való ösztönzését, valamint a fiatal farmvezető gazdák számának növelését célozza meg az a mezőgazdasági intézkedés, amelyet a szaktárca olyan, a negyvenedik életévüket be nem töltött, megfelelő mezőgazdasági képesítéssel rendelkező fiatalok számára írt ki, akik első alkalommal kívánnak farmvezetőként berendezkedni.

„A fenti feltételek mellett, a pályázónak egy megvalósítható üzleti tervet is össze kell állítania, melyet a támogatás jóváhagyásának dátumától számítva legkésőbb 9 hónapon belül el kell kezdenie kivitelezni. A pályázónak azt is vállalnia kell, hogy a projekt lezárását, vagyis a gazdaság berendezését követően 18 hónapon belül aktív gazdává válik” – fogalmazott Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Hozzátette, habár a pályázati feltételek könnyítésére, a mezőgazdasági potenciál megállapítására vonatkozó tanulmány módosítására, illetve a félre nem érthető megfogalmazásra vonatkozó javaslatai közül a vidékfejlesztési szaktárca csak keveset vett figyelembe, minden fiatal gazdának csak azt tudja ajánlani, éljen a pályázat nyújtotta lehetőséggel.

„Mivel a leadott pályázatok időrendi sorrendben kerülnek elbírálásra, fontos, hogy a gazdák mielőbb összeállítsák és leadják pályázataikat. Meggyőződésem, hogy a fejlődés, a gazdasági felzárkózás, a vidéki környezetben boldogulni kívánó családok biztonsága szempontjából fontos, hogy gazdáink kihasználják az uniós forrásokat. Ha lemaradnak róluk, nehezebben tudják majd tartani a lépést a technológiai fejlődéseket maximálisan kihasználó versenytársaikkal” – hangsúlyozta Tánczos.

 Elmondta, a vissza nem térítendő támogatás három, illetve öt éves periódusra igényelhető – az öt év csakis gyümölcsösök esetében –, értéke pedig a 30.000–50.000 SO (Standard Output) pont közötti gazdaságok számára 50.000 euró, a 12.000–29.999 SO pont közötti gazdaságok esetén pedig 40.000 euró.

Fontos, hogy a pályázatot leadó személy vagy a gazdaság egyedüli vezetőjeként szerepeljen, vagy pedig részvényesként egy jogi személyiséghez tartozva, mely több részvényessel rendelkezik. A gazdaságot mikró vagy kisvállalkozásként kell bejegyeztetni, mérete pedig 12.000–15.000 SO pontérték közötti kell hogy legyen, és persze szerepelnie kell vagy az APIA-nál a Mezőgazdasági Regiszterben, vagy pedig az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság nyilvántartásában.

A támogatásban nem részesülhetnek azok a gazdák, akik bármiféle elmaradással rendelkeznek a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökséggel (AFIR) szemben, akik már részesültek támogatásban az országos 112-es, illetve 411-112-es LEADER pályázatokon keresztül, azon gazdaságok, amelyeknél a 141-es projekt még nincs hivatalosan lezárva, illetve azon farmok vezetői, akik már részesültek a 6,1 vagy a 6,3-as alintézkedések nyújtotta támogatásokban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?