RMDSZ: a gazdák biztonságot akarnak, nem szenzációt

Sztrájkkal, tüntetéssel fenyegetnek a gazdák, mivel hónapok óta várják a 2015 őszére ígért támogatásokat a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA). Az RMDSZ követeléseikeit jogosnak tartja.

„Érthető és jogos a gazdatársadalom felháborodása, hiszen évek óta nem teljesített ilyen gyengén az APIA, évek óta nem késtek ennyit a területalapú támogatások, az állattámogatások. Valószínű, hogy több ezer gazda fog az utcára vonulni”– jelentette ki Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A politikus szerint a minisztériumnak tudomásul kell vennie, hogy akkor, amikor egy intézmény a feladatát nem végzi el, ilyen megmozdulásokra, sztrájkokra, tüntetésekre számíthat. "Bízom abban, hogy ez a nyomás arra készteti majd a minisztérium vezetőit, hogy napokon belül elkezdjék a területalapú támogatások kifizetését. Májusig halogatni ezt elfogadhatatlan és megengedhetetlen” – mondta a szenátor.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn jelentette be Dacian Cioloş miniszterelnök jelenlétében azt a gazdatársadalmat támogató programot, amellyel a középréteget, a közepes családi gazdaságokat támogatnák. Tánczos Barna az üggyel kapcsolatban elmondta: nem vár csodára, hiszen vidékfejlesztés terén többé-kevésbé adottak azok a lehetőségek, amellyel egy EU-tagállam kormánya élni tud. "Nem az új, szenzációt keltő programokra lenne szükség, hanem inkább arra, hogy a már beindított fiatal gazdákat támogató vagy a farmfejlesztésre vonatkozó intézkedések kevesebb bürokráciával, egyszerűbben működjenek” – fogalmazott.

A szenátor szerint néhány szakképzésre vonatkozó, kiegészítő intézkedés láthat napvilágot az elkövetkező időben, vagy olyan apróságok, amelyek nehezen tudnak komoly értéket teremteni ebben a formában. Kifejtette, hogy a legnagyobb szükség a vidékfejlesztési program 2016-os intézkedéseinek mihamarabbi elindítására volna, valamint az idei intézkedések bürokratikusságának csökkentésére, és arra, hogy a támogatási folyamatból senkit sem zárjanak ki. „Várom a tegnap bejelentett intézkedés-csomagoknak a kidolgozott formáját. Ha beszélhetünk valós támogatásokról, beszélhetünk valós vidékfejlesztésről” – mutatott rá a frakcióvezető.

Kimaradt?