Tízmillió euróból fejlesztették a háromszéki falvak gazdaságait

Tízmillió euróból fejlesztették a háromszéki falvakon működő gazdaságokat és vállalkozásokat, hangzott el a Leader akciócsoportok tevékenységének kiértékelő sajtótájékoztatóján.

Ez szerint az elmúlt időszakban közel 9 millió euró vissza nem térítendő támogatást hívtak le a Leader akciócsoportok, amelyek a pályázati önrésszel együtt több mint tíz millió eurót költöttek fejlesztésekre. A Kovászna megyei önkormányzat elnöke, Tamás Sándor rámutatott, hogy a három Leader csoport a teljes megyét lefödi. Hozzátette: tanácsos lenne, ha a közeljövőben nagyobb hangsúlyt kapnának az innovatív beruházások támogatása.

„Fontos, hogy az elkövetkező időszakban olyan megoldásokat is támogassanak, mint a tejipar kérdését, hogy itthon, Székelyföldön választ lehessen adni olyan mezőgazdasági kérdésekre, amelyekre másképp nem lehet megoldást találni. Hangsúlyt kell fordítani a fiatal agrár-generáció, valamint a kis- és középvállalkozók támogatására is.

Salamon Balázs, az Angustia Helyi Akciócsoport ügyvezetője rámutatott, hogy a Kézdivásárhely közelében levő 12 önkormányzatot felölelő akciócsoport összesen 2,2 millió eurót hívott le, amelyek között szerepelt fiatal gazdák támogatása, gépvásárlás, farmfejlesztésre, erdei és mezei infrastruktúrára, félig önellátó gazdaságok támogatására, mikro vállalkozások létrehozására és a meglévők támogatására szóló pályázat, de kiemelt fontosságúak a turisztikai beruházások is. Összesen 13 munkahelyet létesítettek a beruházások által, 10 családi vagy magánvállalkozást hoztak létre, 15 közösséget szolgáló pályázatot hívtak le, és 22 magán beruházást támogattak, ezen kívül az önkormányzatok is jelentős összeget hívtak le erőgépek vásárlására, alap infrastruktúra fejlesztésre, népviselet vásárlására.

Az Angustia Akciócsoporton belül lehívott pályázatoknak köszönhetően olyan sikeres vállalkozások jöttek létre, mint a torjai zöldségfeldolgozó kisüzem, a lemhényi disznóhizlalda és melegház, a csomortáni gombatermesztő egység, de az esztelneki agroturisztikai panzió mellé kiegészítő lovas turisztikai szolgáltatásokat is sikerült létrehozni, számos településen aszfaltoztak, Esztelneken többek között kultúrotthont újítottak fel, Csernátonban hídmérleget vásároltak, Gelencén pedig felújították a zöldségpiacot.

Az Erdővidéket és az OIt-menti falvakat lefedő Alutus Alutus Helyi Akciócsoport ügyvezető igazgatója, Antal Esztilla szerint fontosnak tartották, hogy olyan pályázókat támogathassanak, akik kicsi, de érdekes pályázatokat nyújtottak be, amelyekkel az országos kiírásokon nem vehettek volna részt. Így fazekas- és könyvkötő műhelyek jöttek létre, de támogattak agropanzió létrehozását, turisztikai eszközkölcsönzőt is. Emellett 25 olyan fiatal gazdát támogattak, akik vállalták, hogy otthon maradnak és a felmenőiktől átvett gazdaságokat fogják továbbvinni, fejleszteni. Több, a mezőgazdasági egység fejlesztését célzó pályázatuk is van, amelyek közül a legkisebb 3000 euró támogatással vásárolt egy eszközt, a legnagyobb 200 000 eurós támogatással fejlesztette a gazdaságát. Hasonlóképpen támogattak öt közbirtokosságot és egy termelői csoportot, akik a megnyert összeget a munkájukat segítő beruházásokra költötték.

Demeter János, az Alutus elnöke arra is rámutatott, hogy a Leader program által szerzett tapasztalatok hozzásegítették az irodák munkatársait, hogy igazi vidékfejlesztési szakemberekké váljanak. Ezek után bármilyen fejlesztési koncepció vagy cselekvési terv megvalósításakor hasznos lenne az ő szaktudásukat is igénybe venni.

A Kovászna környékét magába foglaló Progressio Helyi Akciócsoport részéről Dénes István jogi képviselő elmondta, hogy első körben 8 településsel indultak, amely a későbbiekben 12-re bővült Bárkánytól Zágonig. Tíz gazdát, 12 civil szervezetet és több egyházat is támogattak. Hozzátette: a Leader csoportoknak a jövőben arra kell törekedniük, hogy az egyéni kezdeményezéseket hálózatokba, klaszterekbe, értékesítési láncokba és közös turisztikai programokba integrálják.

Könczei Csaba, a háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője összegzésként kifejtette: Kovászna megye három Leader akciócsoportja hatékony, működőképes stratégiákat kell kidolgozzon, ugyanis a jelenlegi uniós pályázati ciklusban kimondottan helyi igényeket kielégítő intézkedéseket kellene életbe ültetni és nem a nemzeti vidékfejlesztési terv intézkedéseit átvenni kisebb léptékben.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?