Irodát nyitott Marosvásárhelyen a Magyar Nemzeti Kereskedőház

A román–magyar gazdasági kapcsolatok erősítését, a kölcsönös tájékoztatást, a szolgáltatások és a piaci igények találkozását, az információk gyorsabb áramlását szolgálja elsősorban a Magyar Nemzeti Kereskedőház, amely szerdán nyitotta meg marosvásárhelyi irodáját.

Az eseménynek a Kultúrpalota Tükörterme adott helyet, ahol a sajtó és a helyi közméltóságok előtt ismertették az MNKH tevékenységét, jelentőségét és célkitűzéseit. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának főkonzulja beszélt a román–magyar gazdasági kapcsolatokról, nagyon jónak minősítve azokat. Ám még sok a teendő – tette hozzá, ugyanis alig lehet magyarországi terméket vásárolni Romániában és romániait Magyarországon. Ez az iroda elsősorban a kis- és középválallkozásoknak nyújt segítségen abban, hogy piacra és partnerre találjanak termékeik és szolgáltatásaik értékesítésében – mutatott rá a főkonzul.

Skapinyecz Péter igazgató a Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatotot ismertette, azt, hogy miért van arra szükség, melyek a fontosabb iparágai, milyen funkciókat tölt be például Erdély három magyarlakta megyéjében, Kovászna, Hargita és Maros megyékben, illetve beszélt arról is, hogy hogyan lehetnek a cégek partnerei ennek a hálózatnak, hogy minél gyümölcsözőbb együttműködés jöhessen létre. Ez nem nehéz, mindössze egy regisztrációra van szükség – tette hozzá.  Skapinyecz ismertette Magyarország 2014-es exportjának legerősebb célországait is. Elsősorban a németországi piac volt a legkiemelkedőbb, majd Ausztria következett és Románia a harmadik, utána pedig Szlovákia, Olaszország, Lengyelország, valamint a horvát-, a szerb-, a szlovén-, és az ukrán piac.

Statisztikai adatokkal illusztrálta Marosvásárhely gazdasági jellemzőit Peti András alpolgármester. A 2014-es évben Marosvásárhelyen 16 ezer vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban, ennek mindössze a fele mutatott fel aktivitást. Éves 16 milliárd lej volt, ennek tiszta haszna 250 millió lej. Az alkalmazottak száma 50 ezer volt a 130 ezer lakost számláló városban – emelte ki Peti. Ehhez Soós Zoltán polgármesterjelölt hozzátette, hogy 70 százaléka a fiataloknak nem kíván Marosvásárhelyen maradni, a munkanélküliség, és az alacsony bérezés arra ösztönzi őket, hogy máshol keressenek megélhetőségi lehetőséget. Jó volna ezen változtatni – hangsúlyozta Soós.

Kapcsolódók

Kimaradt?