Ezentúl a Távol-Keleten is gyárthatnak Zsolnayt?

„Ellopták a Zsolnay márkanevet" – állítja a Népszabadság szerint Mattyasovszky Zsolnay Viktor abban a levélben, amit Páva Zsolt pécsi polgármesterének írt. Az 1853 óta működő Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. alapítójának leszármazottja azért fordult Pávához, mert megtudta, hogy a társaság többségi tulajdonosa megszerezte családjának a Zsolnay márkanév feletti európai védjegyoltalmat.

A Zsolnay 74,5 százalékos tulajdonrészét az önkormányzat tavaly adta el a főképp órakereskedelemmel foglalkozó Bachar Najari szíriai származású svájci állampolgárnak - idézte fel a lap. A magyarul jól beszélő új tulajdonos 180 milliót fizetett a gyárért, fejlesztéseket, növekvő árbevételt és nyereséges gazdálkodást ígért, ám a beszámoló szerint eddig alig látni erre utaló jeleket. Igaz, a korábbi 3-400 milliós veszteség 190 millióra mérséklődött.

Najari feleségének cége, a Swiss Art Kft. jogot szerzett a Zsolnay védjegy európai használatára. Jogászok szerint ez azt jelenti, hogy az említett kft. bárhol, akár a Távol-Keleten is gyárthat Zsolnay porcelánt, ami megpecsételné a pécsi üzem és az itteni gyártási kultúra sorsát - írta a Népszabadság.

Ezt tette szóvá a Népszabadság szerint a gyáralapító leszármazottja, aki büntető és polgári eljárás megindítását is sürgette. A város vezetői egyelőre nem nyilatkoznak, csak annyit üzentek, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. A lap szerint a gyár eladásáról szóló szerződés nem engedte meg a márkajegy átjátszását más cégnek.

Bachar Najari felesége, Cséplő Petra a lapnak egyelőre annyit mondott, hogy eddig nem volt levédve Európában a Zsolnay név, és mivel egy ellenséges szándékú üzletember ezt meg akarta tenni, gyorsan kellett cselekedniük. Hogy miért nem a Zsolnay Zrt. védette le a márkanevet, arra Cséplő Petra azt felelte, azért, mert férje így gondolta jónak.

Kimaradt?