Szakíthat a Microsofttal Bill Gates

Ha így folytatja, teljesen kiszáll a mesés vagyonát megalapozó cégből a világ leggazdagabb embere.

Nagyjából négy év múlva, 2018 közepén fogynak el Bill Gates-nek, a szoftvercég egyik alapítójának, volt vezérigazgatójának és jelenlegi elnökének Microsoft-részvényei, ha követi azt a kereskedési mintát, amit eddig – derül ki a Thomson Reuters pénzügyi adatszolgáltató számaiból.

Az üzletember 1975-ben alapította a vállalatot Paul Allennel együtt. A Microsoftot 1986-ban vitték a tőzsdére, ezzel egycsapásra dollármilliomosokká válva, akkor Gates a részvények 49 százalékát birtokolta. Az elmúlt tizenkét évben azonban negyedévente mintegy 20 millió értékpapírtól szabadul meg egy előre beállított kereskedési stratégia keretében. Ennek köszönhető az is, hogy a társaság egy másik volt vezérigazgatója, Steve Ballmer immár valamivel nagyobb egyéni tulajdonos, mint Bill Gates. Mindketten nagyjából 4-4 százalékát tulajdonolják a részvényeknek, ennél nagyobb arányban csak befektetési alapoknál vannak papírok.

Ha így folytatja, Gates-nek teljesen elfogynak a részvényei négy éven belül. A vállalati elnöknek mintegy 77 milliárd dollárnyi vagyona van, ennek túlnyomó többségét a Microsoftnak köszönheti.

Kapcsolódók

Kimaradt?