Bill Gates-nek köszönhetjük a szuperóvszer-fejlesztést

Manchesterben nyílik a grafénnel foglalkozó National Graphene Institute, amely 2015-től 100 állást teremt majd. Első termékei között lesz egy biztonságosabb óvszer is, ez nyilván grafénnel készülne. A Microsoft-alapító Bill Gates és felesége alapítványa 100 ezer dollárt arra, hogy egy erősebb, vékonyabb kondomot hozzanak létre az új anyagból.

A grafén a legvékonyabb, legerősebb ismert anyag. Először 2004-ben a University of Manchesteren hozták létre. A felfedezését a manchesteri tudósok, Andre Geim és Kosztya Novoszelov szokatlanul rövid idő után, 2010-ben megkapták a fizikai Nobel-díjat.

A tervek szerint a grafént latexszel keverik majd, hogy olyan anyag jöjjön létre, ami ösztönzi a használatot, mivel fokozza a kellemes érzést. Papa Salif Sow, az alapítvány HIV-munkacsoportjának vezetője szerint egy újratervezett óvszer, ami legyőzi a vele járó kényelmetlenséget, ügyetlenkedést és nem gyengíti az átélt örömöt, erős fegyver lehet a szegénységgel szemben.

Aravind Vijayaraghavan, az új óvszer kutatásának vezetője szerint az emberek már feltalálása óta gondolkoznak azon, hogy mire lesz jó a grafén a mindennapokban. A legtöbben mobilképernyőkben, csomagolásban képzelik el, legtöbbször az okostelefonok és az autógyárak miatt kerül a hírekbe, de egyre több potenciális felhasználási területe akad, s ha projektjük sikeres lesz, a legintimebb formában befolyásolja majd a mindennapjainkat.

 

Kimaradt?