Egyszeri vagyonadót vetne ki a Nemzetközi Valutaalap

Megadóztatná az európai polgárok magánvagyonát a Nemzetközi Valutalap (IMF), legalábbis ez derül ki egy nemrég nyilvánosságra került szakértői javaslatból. Az IMF illetékese szerint azonban ez csak a szakértők véleménye, nem a nemzetközi pénzügyi szervezeté, igaz, a Valutalap nyomására Cipruson már volt hasonló adóra példa.

A német sajtó vasárnap figyelt fel a Nemzetközi Valutaalap októberben megjelent gazdasági és pénzügyi elemzésének egy eldugott részletére. Ebben az IMF szakértői gyakorlatilag egy az európai állampolgárok megtakarításaira kivetett, egyszeri adó bevezetését javasolják. A valutaalap szakértői szerint így lehetne rendbe tenni az uniós tagállamok pénzügyeit.

A Valutaalap közgazdászai úgy fogalmaztak: egyre több országban erősödik az érdeklődés a tőke megadóztatása iránt: akár „egyszeri adó formájában a magánvagyonokra”. A felvetésük szerint „10 százalékos adót kellene kivetni” azokra a háztartásokra, amelyeknek jelentősen nőttek a megtakarításaik az elmúlt években. Ha tíz százalékos adóval terhelnék az európai polgárok megtakarításainak nettó, azaz a magánadósság feletti részét, akkor az övezet adóssága egy csapásra a 2007-es szintre, azaz a GDP 66 százalékára esne vissza a jelenlegi 91 százalékról - értelmezték az IMF dokumentumában szereplő elemzést a szakújságírók.

A Nemzetközi Valutaalap helyettes szóvivője másfél hete cáfolta, hogy az IMF javasolná az egyszeri vagyonadó bevezetését.

„Ez csak egy szakértői elemzés, egy javaslat, egy elemzői munka volt, nem pedig az IMF hivatalos álláspontja” – fogalmazott William Murray.

Tavasszal, amikor csőd közelébe került Ciprus, megadóztatták a bankokban elhelyezett nagyobb összegű bankbetéteket, ezt kérte ugyanis az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap a szigetországot megsegítő mentőcsomagért cserébe.

Kimaradt?