2024-re érheti el a hazai minimálbér a nettó átlagfizetés felét

Egyes üzletemberek szerint idén 15-20 százalékos emelés lenne indokolt.

Az Európai Szociális Modell előírásainak értelmében, az EU-tagállamokban a minimálbér az átlagfizetés 50 százaléka kellene legyen. Románia egyelőre nem tesz eleget ennek a feltételnek, sőt, az elmúlt években visszaesés következett be ezen a téren.

2017-ben voltunk a legközelebb ahhoz, hogy teljesítsük az Európai Szociális Modell előírását. Akkor a nettó minimálbér az átlagbér 46 százalékát tette ki, előbbi 1 065, míg utóbbi 2 338 lej volt. Mostanra az arány 40 százalékra romlott, mivel az átlagfizetés sokkal gyorsabb ütemben emelkedett. Jelenleg 1 386 lej a minimálbér, az átlagfizetés pedig 3 483 lej körül lesz az év végén. 

2022-ban nőni fog az arány, ám hogy mennyivel, azt egyelőre nem lehet megjósolni. A szakszervezetek a nettó minimálbér 10 százalékkal történő emelését szeretnék elérni, a kormány és a munkáltatók azonban csak 8 százalékot tartanak indokoltnak. 10 százalékos növekedés esetén a minimálbér az átlagbér 43 százalékát tenné ki jövőre, ha azonban a 8 százalékos forgatókönyv valósulna meg, akkor csak a 42 százalékát.

2022-ben a minimálbér értéke legalább 1 497 lejre nő, de szerencsés esetben akár 1 524 lejre. Az előrejelzések szerint a nettó átlagfizetés 3 538 lej lesz.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség azt javasolta a kormánynak, hogy 2024-ig átlagban évi 10 százalékkal növelje a minimálbért. Ha ez megtörténne, akkor három év alatt valószínűleg sikerülne elérni az 50 százalékos arányt, de legalábbis nagyon közel járnánk hozzá.

„Úgy véljük, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a minimálbér emelése szükséges, s egy olyan számítási mechanizmus alapján kellene végezni, ami hatástanulmányon és a gazdasági valóságon alapul, s ezáltal fenntartható közép- és hosszútávon” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Doina Ciomag, a Külföldi Befektetők Tanácsának ügyvezető igazgatója.

A munkáltatók többsége nem lelkesedik a minimálbér gyors iramú növeléséért, azonban vannak üzletemberek, akik más véleményen vannak. „Ha a minimálbért nem emeljük legalább 15-20 százalékkal, akkor továbbra is a feketemunkát és az adócsalást ösztönözzük. A 10 százalékos emelés csak a 2020-as és a 2021-es inflációt fedezi” – mondja Dragoș Damian, a kolozsvári Terapia gyógyszergyár vezérigazgatója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?