banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Stabil maradt a kínai feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben

Stabil maradt a kínai feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben, miközben tovább javult a koronavírus-járvány nyomán nehéz helyzetbe került szolgáltatóipar teljesítménye is.

A szerdán közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,5 pontra erősödött szeptemberben. Elemzők 51,2 pontra számítottak az augusztusi 51,0 pont után. A feldolgozóipari BMI szeptemberben immár a hetedik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Az e havi adat ráadásul március óta a legerősebb volt.

A termelésre vonatkozó részmutató szeptemberben 54,0 pontra emelkedett az augusztusban mért 53,5 pontról. Az új megrendelések állománya az előző hónapról 0,8 ponttal erősödve 52,8 pontra nőtt, ezzel immár ötödik hónapja maradt növekedési pályán. Csao Csing-ho, a statisztikai hivatal vezető szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben kiemelte: a külkereskedelmet segítő intézkedések, valamint a nemzetközi kereslet részleges helyreállásának köszönhetően a feldolgozóipari export és import egyaránt a növekedési tartományba erősödött szeptemberben. 

Az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex az előző hónapról 1,7 ponttal javulva 50,8 pontra, az új importmegrendeléseké pedig 1,4 ponttal 50,4 pontra bővült. Aláhúzta azonban: bár a feldolgozóipari kereslet összességében javult, a szektor helyreállása egyenetlenségeket mutat. Ráadásul - tette hozzá - a világjárványt még nem sikerült hatékonyan ellenőrzés alá vonni, és még mindig bizonytalanságok mutatkoznak Kína behozatali és kiviteli tevékenységében.

Nőtt a fogyasztás

A szakértő rámutatott továbbá: az október 1-jétől kezdődő nemzeti ünnep, valamint őszközép ünnep közeledtével a fogyasztási cikkek szektorának beszerzésimenedzser-indexe, valamint új megrendeléseinek állománya egyaránt szembetűnően növekedett augusztusról szeptemberre. A feldolgozóipar szempontjából hagyományosan termelési csúcsszezonnak számító időszaknak köszönhetően a kisvállalatok tevékenységét tükröző részindex is visszatért az 50 pontos küszöb fölé - tette hozzá Csao.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban folytatódott a markáns javulás szeptemberben. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe a hetedik hónapja emelkedve 55,9 pontra erősödött az augusztusban mért 55,2 pontról. Az adat 2013. decembere óta a legerősebbnek számít, akkor 56,0 pontot mértek.

A szolgáltató szektor teljesítménye a múlt hónaphoz képest 0,9 ponttal 55,2 pontra nőtt. Az építőipari ágazat teljesítményét tükröző alindex az augusztusi szintet tartva 60,2 ponton állt szeptemberben is.

A kereslet javulásának gyorsulására utal, hogy az új megrendelések állománya szeptemberben tovább nőtt augusztushoz képest: az építőiparban 56,9 pontra, a szolgáltató szektorban pedig 53,5 pontra erősödött.

Az üzleti várakozások részindexe az augusztusi 62,1 pontról 63,0 pontra emelkedett, ami azt tükrözi, hogy a feldolgozóiparon kívüli vállalatok növekvő optimizmussal tekintenek a piac jövőjére. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló beszerzésimenedzser-index 55,1 pontra bővült az augusztusi 54,5 pontról.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben - először zsugorodva az óta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idei évben 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap szerint a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?