Módosították Hargita megye költségvetését a járvány miatt

Rendkívüli tanácsülést tartott Hargita Megye Tanácsa csütörtökön, amelyen a költségvetés módosítása volt a fő napirendi pont. Az összegek átcsoportosításával oda juttattak kiegészítő összegeket elsősorban, ahol a koronavírus-járvány elleni küzdelem ezt indokolttá teszi. A Megyei Készenléti Felügyelőség keretein belül létrehozott központi parancsnokság felállításáról is döntöttek.

A rendvédelmi szervek, a mentőszolgálat, önkéntes tűzoltóságok részvételével központi parancsnokság felállításáról és ennek érdekében források biztosításáról döntött Hargita Megye Tanácsa – mondta el a gyűlést összefoglaló videóban Borboly Csaba. Az elnök további intézkedésekről is beszámolt. Ezek egyike a helyi önkormányzatokat érinti: mintegy félmillió euró értékben támogatják a megye településeit. A megyei jogú városok költségvetését 100 ezer lejjel, a városokét 50 ezer lejjel, a községekét pedig 20 ezer lejjel egészítik ki annak érdekében, hogy a védőfelszereléseket, vegyszereket be tudják szerezni, ki tudják alakítani a védett helyeket, és a járvány elleni védekezés egyéb költségeit is fedezni tudják.

 

A tanácsülés keretében bemutatták azt a távmunka-rendszert is, amelynek segítségével úgy tudják a megye adminisztratív tevékenységeit folytatni, hogy ahhoz ne legyen szükség személyes érintkezésre. „A mai tanácsülés lényege az volt, hogy felkészüljünk, forrásokat biztosítsunk, és meghozzuk a megfelelő intézkedéseket a megelőzés érdekében” – foglalta össze Borboly Csaba.

Megoldásokat keresnek

Bíró Barna Botond a megyei tanács tavaszi pályázati kiírásaival kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy a pályázatok jelentkezési határidején nem fognak változtatni, maradt tehát a március 26-i 12 órai eredeti beadási időpont. A pályázatokat elektronikus formában is leadhatják a pályázók, ehhez nem kérik a bíróságtól szükséges igazolásokat, ezen kívül az is változást jelent, hogy a pénzügyi igazolások közül is elegendő a 2018-i évieket bemutatni, elég lesz a szerződéskötéskor bemutatni a legújabbakat.

Az önkormányzatok biztosították a megyei tanács vezetőit, hogy a szükséges iratok kiadása nem fog gondot jelenteni. A megyei tanács alelnöke kiemelte, hogy a pályázók olyan programok megvalósítását ne tervezzék a június 1-e előtti időszakra, amelyek nagy tömegeket mozgatnak meg.

Bíró Barna Botond a kórházak támogatásával kapcsolatban elmondta, hogy azoknak az intézményeknek a támogatását, amelyek nem a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartoznak, a helyi önkormányzatokon keresztül tudják folyósítani.„Ezért is jelenik meg a támogatott önkormányzatok listáján Székelyudvarhely mellett 200 ezer lej. Bízunk benne, hogy ez egy valós segítséget jelent Székelyudvarhely számára és kórháza számára is” – mondta az alelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?