Kárpát régióban gondolkodunk – vagy lemaradunk

Agrártagozat alakult a Kárpátia Román-Magyar Vegyeskamara éves közgyűlésén, amelyet csütörtökön tartottak Kolozsváron. Az új tagozat célja közös vidékfejlesztési stratégia kidolgozása a két ország számára a 2014-2020-as periódusban ahhoz, hogy ez a régió ne szakadjon le az Unió nyugati országainak fejlődési ütemétől – jelentette be Csigi Levente, a vegyeskamara ügyvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Radetzky Jenő, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. vezérigazgatója, a Wekerle-terv miniszteri biztosa kijelentette: a magyar-román gazdasági kapcsolatok nagyon felértékelődtek az utóbbi időszakban, olyannyira, hogy tervbe vették a Kárpátia Magyar-Román Vegyeskamara két további képviseletének – egy budapesti és egy bukaresti irodának – a megnyitását is.rad3

„A magyar kormány közismerten aktív abban, hogy a Kárpát-medencei gazdasági integráció erősebb legyen. A cél, hogy 2020-ig olyan gazdasági integrációs szint jöjjön létre ebben a térségben, mint az európai egyéb régiók között. Ez nem azt jelenti, hogy addigra utol tudjuk érni a nyugat-európai gazdasági szintet, de egy erősebb gazdasági integrációval biztos, hogy növelni lehet a gazdasági potenciált" – vélekedett Radetzky.

Ehhez azonban az üzletemberek szorosabb együttműködésére, közös projektekre van szükség. Ezek kidolgozására jött létre a Kárpát Régió Üzleti Hálózat, amely a Wekerle-terv első intézményes támogatója és amely Erdélyben a Vegyeskamara bevonásával fejti ki tevékenységét. „Nem állami intézményként, hanem a Vegyeskamara szerves részeként működtetjük a Kárpát Régió Üzleti Hálózatot" – szögezte le a vezérigazgató.

11 iroda, több ezer új üzleti kapcsolat

A Kárpát Régió Üzleti Hálózat fennállásának első évében, azaz tavaly már négy irodát nyitott Románia magyarlakta vidékein: Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon. A Kárpát Régió Üzleti Hálózat a Kárpát-medence hat országát kapcsolja össze az anyaországgal: Romániát, Szlovákiát (Dunaszerdahelyen és Kassán van irodájuk), Szlovéniát (Lendván van képviseletük), Ukrajnát (Ungvári irodával), Szerbiát (Szabadka és Újvidék) és Horvátországot (Eszéken van képviselet). Az összesen 11 iroda révén már több ezer vállalati kapcsolat jött létre, mondta Radetzky.

Közös fellépés a vidékfejlesztésben

Radetzky emlékeztette a jelenlevőket: most kezdődik a 2014-2020-as tervezési időszak, és ahhoz, hogy a Kárpát-medencei térség az Európai Unióban ne másod- vagy harmadrendű szerepet játsszon, erős összefogásra van szükség. Éppen ezért a Wekerle-terv prioritásai közé tartozik az agrárium mint közösen fejlesztendő terület: a föld- és vízgazdálkodás, alternatív energia, egészségipar.rad1

Mivel az üzleti környezet javítása működésük feltétele, Kárpátmedence-szerte támogatják a Wekerle Vállalkozói Körök létrejöttét, amelyek alapvető célja, hogy a vállalkozói közösségek egymásra találjanak a régió minden térségéből. A Wekerle Vállalkozói Kör a lokális szervezetekkel ellentétben teljesen nyitott és mindenki számára elérhető lesz, egy éves programtervezetekkel. Kolozsváron is létre fogják hozni, habár a helyszínről még nem döntöttek - tette hozzá a vezérigazgató.

Win-win: kedvezményes hitelezés közös régiófejlesztési projektek számára

Magyarország határozottan érdekelt a nemzethatárokon belüli területek fejlesztésében – nyomatékosította a Wekerle-terv miniszteri biztosa, hozzátéve: a Kárpát Régió Üzleti Hálózat munkatársai három speciális célt látnak el: az első az, hogy közvetlen üzleti kapcsolatokat segítsenek létrehozni, hiteles információk közvetítésével. A második, hogy keressenek vagy generáljanak olyan projekteket, amelyek ennek a területnek az infrastrukturális, gazdasági vagy társadalmi fejlődését elősegítik. Amennyiben a projekthez magyar hozzájárulás lehetséges (pl szállításban vagy kivitelezésben), ezek finanszírozására a magyar állam létrehozott az Eximbankon belül egy hitelalapot, amely folyamatosan feltölthető. A szamosfalvi fürdő projektjét is ebből az alapból fogják finanszírozni, mondta Radetzky. A feltétel az, hogy üzletileg megvalósítható projekt legyen és helyben ne lehessen rá forrást találni. A finanszírozás tulajdonképpen kedvezményes, CIRR-alapú hitelezést jelent, ami euró hitel esetén 1,37 százalékos és a dollár esetében 1,4 százalékos kamatlábat jelent. Ehhez még hozzátevődik a bankköltség összege, de így is jóval 3 százalék alatt marad, tájékoztatott a szakember.rad2

A harmadik cél olyan vállalkozásfejlesztési projekteknek a feltárása, ahol magyar tőke-beszállással lehet – a Corvinus RT-n keresztül – segíteni az itteni fejlődést. Ez történhet vállalatalapítással, vagy egy már meglévő, de nem működő vállalat újjáélesztésével, esetleg privatizálásával. Ilyenekre is kedvezményes magyar állami tőkebefektetési lehetőség van az itteni vállalkozók számára, mondta a miniszteri biztos.

Szamosfalvi fürdő: romániai tőke, magyarországi know-how és kivitelező

Kolozsváron a hálózat fennállásának első konkrét eredménye a szamosfalvi fürdő lesz, amely román beruházással, magyar tőke bevonásával valósul meg a közvetkező években. „Nica Valentin román üzletember (a befektető – szerk. megj.) azzal keresett meg minket, hogy nem tud kedvező hitelkonstrukciót találni Romániában ehhez a projekthez. Másrészt a wellness- és termálfürdők területén versenyképes Magyarország óriási tapasztalatot halmozott fel a fürdők kiépítésében, üzemeltetésében" – mondta Radetzky. A fürdő megvalósítását egyébként egy olyan (debreceni) kivitelezőre bízták, aki Magyarországon már 5-6 hasonló létesítményt épített meg. Mivel a kolozsvári polgármesteri hivatal is nyitottnak mutatkozik a projekt iránt, megvan rá a remény, hogy a szamosfalvi fürdő a Wekerle-terv egyik első konkrét sikere lesz.rad4

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere a közelmúltban azt nyilatkozta, 13 millió euróra van szükség a szamosfalvi fürdő felújításához. Radetzky kifejtette, az üzleti titoktartás miatt nem beszélhet az Eximbanktól erre a célra kérhető hitel összegéről, de hozzátette: „a hitel akkora lesz, amekkorát az üzlet elbír."

A szamosfalvi fürdő felújítási munkálatait egyébként már három éve készítik elő, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy egy éven belül a konkrét munkálatok is elkezdődnek.

Kimaradt?