Több kolozsvári kórházban is műtőket, osztályokat újítanak fel

Összesen 2,1 millió lejes támogatásban részesül kilenc Kolozsváron működő kórház – döntött pénteken, rendkívüli ülésén a tanácsosi testület.

A legnagyobb összegű támogatást, 650 ezer lejt a sürgősségi klinikai kórház kapja, a támogatásból 550 ezer lejt az idegsebészeti műtő felújítására fordítanak, az összeg fennmaradó részét két intenzív terápia osztály felszerelésének bővítésére költik el.

Az onkológiai intézet 280 ezer lejt kap a felszerelése bővítésére, a rehabilitációs kórház 248 ezer lejből altatófelszerelést és fibroszkópot vásárolhat, a sürgősségi gyermekkórház 219 ezer lejt kap a koraszülött részleg felújítására. A Járványkórháznak juttatott 200 ezer lejes támogatásból a laboratóriumi felszerelést bővítik, a dr. prof. Octavian Fodor Regionális Gasztroenterológiai-Hepatológiai Intézet 159 ezer lejes támogatásban részesül, amelyet a rossz állapotban levő műtő felújítására költenek el. Az intézet közel 70 ezer, többnyire Erdélyből származó beteget lát el évente. A szívsebészeti intézet 152 ezer lejt kap értágításra használt fémeszközök (stentek) beszerzésére. Az urológiai klinika kórterem-felújításra használhat fel 157 ezer lejt. A vasutas kórház pedig 100 ezer lejt fordíthat műtőasztal és egyéb szükséges felszerelés megvásárlására.

"A kolozsvári döntéshozók számára prioritást élvez az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelése, illetve az egészségügyi intézmények támogatása. Ezt tükrözik az erre a célra a korábbi években elkülönített összegek is: 2014-2016-ban, évente mintegy 4 millió lejt kaptak a kórházak, a támogatás 2017-ben közel 5 millió lejre rúgott, a pénteken odaítélt összeggel együtt a 2018-ban nyújtott támogatás viszont már a 6,7 millió lejt is meghaladja. A kórházak saját költségvetése már elfogyott, a kormány viszont idén már nem utal pénzt számukra. Éppen ezért fontos, hogy a halaszthatatlan kiadásokra az önkormányzat pénzt biztosítson” – mutatott rá a támogatás odaítélésének fontosságára Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. A támogatásban részesült kórházak egyike sem tartozik az önkormányzat alárendeltségébe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?