Egyre bővül a sepsziszentgyörgyi kórház

Újabb felújított kórházi osztályt avattak Sepsiszentgyörgyön, és ugyanakkor megerősítették tisztségében az egészségügyi intézmény igazgatóját.

Csütörtökön adták át a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felújított Reumatológia Osztályát, és aláírták azt az eszközbeszerzési szerződést, amely Kovászna Megye Tanácsa és egy osztrák kötött. Az eseményen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hivatalosan is kinevezte András-Nagy Róbertet a kórház menedzseri tisztségébe. A nemrég tartott versenyvizsga után, a korábbi menedzser folytathatja tevékenységét.

Tamás Sándor rámutatott: egyre inkább látni, hogy a kórház megújul, köszönhetően annak a 30 millió lejes korszerűsítési projektnek, amelyre a Kovászna megyei önkormányzat pályázott. Most egy újabb, 27 millió lejes eszközbeszerzési szerződést kötöttek a VAMED Standortentwicklung und Engineering G.m.b.H. & Co. osztrák cég képviselőjével. A fontos orvosi felszerelések és berendezések szerzése mellett a szerződés kiterjed a személyzet felkészítésére, illetve a berendezések karbantartására is.

A következő évben tovább bővül a kórház

Jövő év decemberéig négy, teljesen felszerelt, új műtőszobát alakítanak ki, egy kisebb sebészeti beavatkozásokra alkalmas sürgősségi műtőt, egy teljesen felszerelt sterilizáló részleget, ébresztő részleggel ellátott intenzív osztályt, több laboratóriumot kórtermeket, és egy adattároló rendszert képeznek ki, mondta Tamás Sándor.

A csütörtökön átadott Reumatológia Osztály mellett az épületben a Fertőző Betegségek felnőtt és gyerekrészlege, az Onkológia, a Dermatológia valamint az Orr-, Fül- Gégészet Osztályok is működnek, amelyeken 2010 óta folyamatosan fejlesztenek.

András-Nagy Róbert, a kórház menedzsere az avatón kifejtette, az épület kihasználtsága négy évvel ezelőtt mindössze 60 százalékos volt, azaz másfél emelet gyakorlatilag kihasználatlanul állt. Az azóta eltelt időben a korszerűsítési munkálatok nyomán megújult a Fertőző Osztály felnőtt részlege, a Dermatológia, valamint az Onkológia, és a szerdán felavatott Reumatológia Osztály.

A Schweighofer támogatta

Ez utóbbinak a korszerűsítése egyrészt az intézmény saját forrásaiból származó finanszírozás révén vált valóvá a Holzindustrie Schweighofer támogatásával. A beruházás teljes értéke 150 ezer lej - ebből az osztrák faipari vállalat 18 ezer eurót finanszírozott.

Antal Álmos, orvos igazgató rámutatott: kiemelten fontossá vált a reumatológia, hiszen csak 2013 során hatszáz pácienst ápoltak itt. A reumás betegségek számának megugrása egy viszonylag új jelenség, ez a tény ugyanakkor indokolttá tette, hogy az ilyen panaszokkal az intézményt felkereső pácienseket egy megfelelő környezetben tudjuk ápolni."

A Holzindustrie Schweighofer nagyvállalat összesen 50 ezer euróval támogatta a kórház korszerűsítési munkálatait. Ebből az összegből finanszírozzák a most folyamatban lévő, a Fertőző Betegségek Osztályán a gyerekrészleg korszerűsítését.

A sepsiszentgyörgyi kórház arról is értesíti az érintetteket, hogy a főépület A és B szárnyában zajló korszerűsítési munkálatok miatt hétfőtől a Kardiológia Osztály a régi kórházként ismert épületben kap helyet, az Orr, Fül-, Gégészet eddigi helyén. Ez utóbbi a mások mellett a Fertőző Betegségek Osztályának felnőtt és gyerekrészlegének is otthont adó, a Törvényszéki Orvosi Rendelővel átellenben található épület földszintjén található hétfőtől. 

Kimaradt?