Felújítják a Maros megyei sürgősségi kórházat

Még az idén elkezdik a Maros megyei sürgősségi kórház mintegy háromezer négyzetméternyi felületének rehabilitását. Az Európai Unió támogatásával 4,45 millió euróból végzi el ezt a megyei önkormányzat.

Ciprian Dobre, a Maros megyei önkormányzat elnöke és Simion Crețu, a 7-es számú Központi Fejlesztési Régió elnöke kedden aláírta a szerződést, amely szerint 22 hónap áll a megyei tanács rendelkezésére, hogy 2015 júliusáig kivitelezze a felújítási munkálatokat, új orvosi műszerekkel lássa el a sürgősségi kórházat, megfelelő körülményeket biztosítson a betegek és az orvosok számára, növelve ezzel az egészségügyi ellátás minőségét és hatékonyságát.

A munkálatok hozzávetőlegesen 4,45 millió euróba kerülnek, azaz valamivel több, mint 20 millió lejbe. Ebből 15,84 millió lej vissza nem térítendő összeg – ismertette a tanácselnök az újságírókkal az összegeket.

Ovidiu Butuc, a megyei sürgősségi kórház igazgatója elmondta, naponta 600-800 beteg fordul meg a sürgősségi járóbeteg rendelőkben, az ő kiszolgálásuk a cél, a jobb diagnosztizálás, illetve a betegeknek oly módon történő ellátása, hogy akinek nincs szüksége rá, az ne feküdjön be a kórházba.

A pályázatot a kórházfelújítási projektre még 2009-ben benyújtotta a Maros megyei önkormányzat, de ahogy Ciprian Dobre mondta, objektív okok miatt csak most sikerült megkötni a szerződést. A továbbiakban következik a munkálatok pályázatának meghirdetése, majd azok elbírálása, ami még néhány hónapba telik. 

Kimaradt?